Poštari koji štrajkuju zbog niskih plata su ostali bez celih zarada za oktobar

Zarade radnika Pošte Srbije za oktobar su umanjene za dnevnice za dane tokom kojih su bili u obustavi. Ovo je samo povećalo njihovo nezadovoljstvo tvrde naši izvori u Pošti.

„Ovo što su danas sa neisplaćenim dnevnicama uradili napravilo je kontraefekat kod radnika, sada smo više nego ikada rešeni da isteramo ovo do kraja, po svaku cenu“, rekao je za Mašinu Stefan Mitrović, predsednik sindikata „Sloga“ u Pošti.

Veliki broj radnika u Pošti je 24. oktobra stupio u spontanu obustavu rada. Broj onih koji je stupio u štrajk je varirao ali su neke procene da u obustavi rada sada učestvuje oko četiri hiljade zaposlenih što je oko 40% radnika ovog javnog preduzeća. Obustavu su podržali i neki sindikati a sve to je bilo dovoljno da uprava preduzeća reaguje.

Međutim, obećano povećanje zarada od 10% radnici ne prihvataju, a osim toga vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević je radnicima u obustavi obećao da neće biti kažnjeni umanjenjem zarade nakon što su neki dobili i pretnje otkazima.

Podsećamo, zahtevi poštara su povećanje broja radnika, povećanje plate od minimalno 30 odsto, prekid „tihe“ diskriminacije prema zaposlenima i zvanične garancije od Vlade Srbije da će zahtevi biti ispunjeni.

Pošta je značajan deo državnog sistema – poštari donose račune, preko šaltera pošti se isplaćuju penzije, stižu pošiljke – tokom predizborne kampanje vlast ne želi da se normalno funkcionisanje ovog sistema poremeti pošto to vide i osećaju i građani i privreda. To je razlog zašto je brzo i resorni ministar uključen u pregovore sa radnicima, ali to je i prilika za radnike da pokažu svoju snagu i istraju u svojim zahtevima.

M.M.

Prethodni članak

Sindikati zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu u otvorenom pismu Vučiću

Poljoprivrednici blokiraju put Novi Sad-Zrenjanin u 11, 13 i 15 časova

Sledeći članak