Potpisan sporazum u vladi kojim je završen štrajk u Pošti Srbije

Foto: vlada Srbije

Kako saopštavaju iz vlade Srbije danas je potisan sporazum o povećanju zarada u Pošti Srbije čime su stvoreni i uslovi za prekid štrajka u tom preduzeću.

Do dogovora je došlo kasno sinoć u vladi, a danas su sporazum ratifikovali predsednica vlade Ana Brnabić predsednica Granskog sindikata saobraćaja i telekomunikacija „Nezavisnost“ Snežana Marković, predsednik sindikata PTT Srbije Radoje Đermanović i tri predstavnika iz redova zaposlenih.

Prema potpisanom sporazumu radnici i radnice sa najnižim platama će dobiti povećanje od 13,1% kao i dodatnih 3,8% do kojih će doći ukidanjem Zakona o umanjenju zarada. Osim toga od početka sledeće godine regres koji dobijaju radnici će biti povećan za 1000 dinara.

Deo dogovora je i formiranje stalne radne grupe u kojoj će učestvovati predstavnici vlade, rukovodstva Pošte, sindikati i predstavnici radnika i radnica. Pregovarački tim radnika koji je učestvovao u pregovorima iznosi očekivanja da će kroz ovo telo radnici moći i u buduće da utiču ne samo na visinu zarada već i na poslovanje preduzeća kako bi se stvorili bolji uslovi rada za zaposlene i bolje usluge za korisnike.

Da podsetimo, ponovljeni štrajk u Pošti je započet pre deset dana nakon što vlada i rukovodstvo nisu ispunili dogovor o povećanju zarada koji je postignut krajem marta kada je deo radnika takođe obustavio rad.

Iako deo radnika i radnica nije zadovoljan postignutim dogovorom, ovaj štrajk u Pošti predstavlja jedno od najuspešnijih radničkih organizovanja u poslednjoj deceniji u Srbiji. Njegov značaj leži i u tome što su se radnici samoorganizovali i ceo proces štrajka vodili bez sindikalnih organizacija koje su osim par izuzetaka ostale neme na zahteve radnika koje bi trebalo da predstavljaju.

M.M.

Prethodni članak

Danas počinje konferencija „Preko vode do slobode“ u Beogradu

Ubedljiva pobeda Konzervativaca. Korbin se povlači

Sledeći članak