Potrebna je bolja saradnja sindikata i medija

Uvodničari/ke na okruglom stolu; Foto: Mašina

U subotu, 19. oktobra u Novom Sadu održan je okrugli sto „Sindikati i mediji“ u organizaciji portala Mašina. Učesnici u razgovoru su naglasili značaj otvaranja medijskog prostora za pitanja rada i sindikalnog organizovanja. Istaknut je i značaj saradnje sindikata i medija, dok je u diskusiji otvoreno i značajno pitanje sindikalnog organizovanja u medijima.

Uvodničarke/i ovog okruglog stola su bile Milica Kravić – novinarka, članica povereništva UGS „Nezavisnost“ u RTV-u, novinarka Sanja Kljajić i Miran Pogačar član združene akcije Krov nad glavom. Razgovor je moderirao kourednika portala Mašina, Marko Miletić.

Imajući u vidu mogućnost mediji da utiču na stavove javnosti o društvu u kojem živimo u javnom je interesu da informacije koje iz medija dobijamo otvaraju prostor za kritičku percepciju realnosti. Ipak, izveštavanje o radnim pravima, radnim i životnim uslovima, uključujući i probleme stanovanja, u mejnstrim medijima je često marginalno, ili dekontekstualizovano jer prati zvanični diskurs koji često previđa negativne posledice promena u društveno-ekonomskom životu i na tržištu rada.

Istovremeno, sami medijski radnici i radnice svoje poslove obavljaju u nezavidnim radnim i materijalnim uslovima, te su često uslovljeni da reprodukuju dominantni narativ koji ide u prilog kako vlastima, tako i vlasnicima medijskih i drugih kompanija u kojima pozicija radništva i nije baš tako sjajna.

Govoreći o uslovima rada medijskih radnika i radnica, novinarka Milica Kravić je napomenula da suštinska saradnja između sindikata i profesionalnih novinarskih udruženja ne postoji. Oni novinari/ke koji rade u privatnim medijima retko imaju sindikate koji bi im zastupali interese.

S druge strane, novinarka Sanja Kljajić je napomenula da se broj napada na novinare/ke ove godine povećao u odnosu na prethodnu. Kljajić je takođe skrenula pažnju na trend koji u poslednje vreme uzma maha:

Redakcije često arče temu bezbednosti novinara pa se vrednovanje novinarskog rada često gleda kroz broj pretnji koje dobijaju.

Ovakvo urušavanje novinarske profesije, ali i bezbednosti, govori da je neophodno raditi nešto više od puke komunikacije o tome, navela je Kljajić.

Na okruglom stolu je bilo reči i o izveštavanju o radnim pravima, životnim uslovima i sve češćim problemom deložacija.

Miran Pogačar iz Združene akcije Krov nad glavom skrenuo je pažnju na to da mediji o radnim pravima malo izveštavaju, često propuštaju vesti o tome sa napomenom da je to delom i odgovornost sindikata – jer su oni ti koji sa medijima o tome moraju da komuniciraju. Situacija na terenu, navodi Pogačar, dovodi do situacije da se „ljudi sve više organizuju mimo sindikata, dok oni ostaju defanzivni“.

Na primeru Združene akcije Krova nad glavom Pogačar je objasnio kako organizovanje i mimo sindikata koristi sindikalne taktike – vrši se pritisak na državu i institucije. Što se tiče medijske saradnje sa organizovanim građanima/kama, Pogačar navodi da se ona zasniva na ličnim kontaktima te da je neophodna veća zainteresovanost medija za ova pitanja.

I.P.

Prethodni članak

Budimpešta: novi gradonačelnik stavlja moratorijum na deložacije

Kako sindikalizovati nevidljive radnike?

Sledeći članak