Povećanje minimalca: „Još jedna u nizu manipulacija i neustavno mešanje predsednika u posao koji nije njegov“, smatra Željko Veselinović

Nakon zahteva sindikata da se minimalna zarada u Srbiji koriguje ne bi li ispratila rastuću inflaciju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je njeno povećanje, međutim, ono će biti uveliko anulirano inflacijom kada do njega dođe, smatra predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, Željko Veselinović.

radnik u pogonu

Svakodnevna poskupljenja od početka godine više nikome nisu novost, ono što se mnogi pitaju je da li će i kada porasti i zarade?

Pre nešto više od mesec dana sindikati su izneli zahteve za povećanje minimalne cene rada, kao po običaju institucije se nisu oglašavale ovim povodom – to su prepustile predsedniku Aleksandru Vučiću koji je nedavno izjavio da će doći do značajnog povećanja minimalca i plata u javnom sektoru, a da će penzije do 1. januara 2023. godine biti povećane za 18,2 odsto.

U razgovoru za Mašinu, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, Željko Veselinović, ocenjuje izjave predsednika Srbije o povećanju penzija, minimalca i plata u javnom sektoru kao marketinšku manipulaciju pred moguće ponavljanje beogradskih izbora, ali i kršenje ustavnih ovlašćenja predsednika.

„Najava povećanja plata i penzija predsednika Srbije Aleksandra Vučića je još jedna u nizu manipulacija i neustavno mešanje predsednika u posao koji nije njegov“, izjavio je za Mašinu Veselinović.

Najavu predsednika Vučića o povećanju plata i penzija šest meseci unapred Veselinović je okarakterisao kao neodgovornu, jer smo svedoci svakodnevnog rasta cena zbog kojih je kupovna moć građana sve manja. Najavljeno povećanje u trenutku ostvarenja biće potpuno beznačajno zbog rastuće inflacije, a poskupljenje struje će samo pogoršati situaciju, dodaje Veselinović.

Aleksandar Vučić je najavio i da će sredinom avgusta započeti pregovori o visini minimalne zarade, što takođe ne spada u njegove ingerencije. U ovim pregovorima u okviru Socijalno-ekonomskog saveta učestvuje i Savez samostalnih sindikata Srbije koji je, pored „Sloge“, prošlog meseca izneo zahtev za vanrednim korigovanjem minimalne cene rada. Ipak, do zaključivanja teksta nismo dobili komentar iz SSSS-a.

A.G.A.

Prethodni članak

Država zatvara škole sa malo đaka u Srbiji?

EKO Društvena akcija poziva na program „Ekološki pokreti i društvena kritika“

Sledeći članak