Pravosnažno odbijena rehabilitacija Milana Nedića

Milan Nedić i Adolf Hitler

Apelacioni sud je pravosnažno odbio rehabilitaciju Milana Nedića, predsednika kvislinške vlade za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu.

Ovom odlukom Apelacioni sud je kao neosnovanu odbio žalbu punomoćnika Nedićevih potomaka i potvrdio prvostepeno rešenje Višeg suda u Beogradu iz jula prošle godine.

Prethodno je Viši sud u Beogradu odbio zahtev za rehabilitaciju kojim je traženo „da se utvrdi da je general Milan Nedić lišen slobode bez sudske ili administrativne odluke kao žrtva progona iz političkih i ideoloških razloga“, te da se poništi Uredba Vlade FNRJ, kojom je Milan Nedić proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava.

Predlagači rehabilitacije tokom trajanja postupka pokušavali su da dokažu da za vreme trajanja kolaboracionističke vlade nije dolazilo do osnivanja logora, masovnih streljanja, ni kršenja međunarodnih konvencija, te da je Nedić spasao stotine hiljada Srba iz NDH, ali i komunista sa kojima je bio u ratu.

Međutim, u odluci Apelacionog suda u Beogradu se navodi:

Činjenica da je delu stanovništva pomagao u ratnim uslovima i mnoge spasao od smrti ne može biti jedina, dovoljna i presudna za drugačije presuđenje imajući u vidu ostale aktivnosti Milana Nedića tokom trajanja mandata predsednika Vlade, koju je postavio okupator, i tokom vršenja funkcije ministra unutrašnjih poslova, što je pravilno zaključio prvostepeni sud kada je odbio zahtev za njegovu rehabilitaciju.

Postupak suđenja je trajao pune tri godine. Prvo ročište, od ukupno dvanaest održanih, je bilo u decembru 2015. godine.

Milan Nedić je bio na čelu Vlade od avgusta 1941. do oktobra 1944., a zahtev da se rehabilituje „biološki čuvar supstance srpskog naroda“, kako se o njemu uči u školama, podneli su Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

Postupak je bio propraćen mnogim protestima organizacija i pojedinaca i pojedinki koji su protiv rehabilitacije Nedića i fašizma, ali i kontra-protesta desničarskih organizacija koji ovu rehabilitaciju podržavaju.

I.P.

Prethodni članak

Upravni sud naložio zaustavljanje radova na izgradnji kalemegdanske gondole

Na današnji dan je nelegalno porušeno više objekta u Savamali

Sledeći članak