Predlog zakona o transformaciji javnih preduzeća na javnim konsultacijama 17. jula

Ministarstvo privrede je 19. juna objavilo javni poziv za učešće u javnim konsultacijama o predlogu zakona kojim bi javna preduzeća u vlasništvu Republike Srbije mogla da se transformišu u akcionarska ili društva sa ograničenom odgovornošću.

Hidroelektrana Đerdap

Javni poziv je upućen stručnoj javnosti, organizacijama i drugim zainteresovanim stranama. Uvid u predmetni Predlog zakona može se izvršiti na internet stranici Ministarstva privrede. Ministarstvu se do desetog jula na predlog mogu uputiti primedbe i sugestije.

Podsetimo, Vlada Srbije je krajem maja usvojila Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima kojima bi se u a.d. ili d.o.o. transformisalo čak 23 javna preduzeća, uključujući i Jugoimport SDPR-a, Emisiona tehnika i veze, Putevi Srbije, Pošte Srbije, Srbijagas, Službeni glasnik, Zavod za udžbenike, Resavica – preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja, Srbijavode, Srbijašume, Nacionalni park Tara, NP Fruška Gora, NP Đerdap, Skijališta Srbije, Nuklearni objekti Vinča kao i brojna javna preduzeća sa Kosova.

Više opozicionih i sindikalnih organizacija se glasno usprotivilo nameri izvršne vlasti da izvrši transformaciju javnih preduzeća, ocenjujući da je u pitanju korak ka njihovom privatizovanju. Politička platforma Solidarnost je transformaciju javnih preduzeća otvoreno okarakterisala kao totalnu pljačku, što je premijerka Brnabić nazvala „sramotnim lažima“.

Sporni predlog zakona je povučen šestog juna. Po navodima Ane Brnabić, povučen je „na molbu“ predsednika Aleksandra Vučića.

Ministarstvo privrede će tačno vreme konsultacija objaviti na svom sajtu. Primedbe i sugestije se podnose u pisanom obliku mogu dostaviti na adresu: Ministarstvo privrede, Kneza Miloša 20, 11000 Beograd, sa naznakom „Za javne konsultacije Predloga zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije“, ili putem elektronske pošte na e-mail adresu: psrs@privreda.gov.rs.

I.K.

Prethodni članak

Kako je to biti star u Srbiji: nevidljivi i na listama čekanja

Lojpur: „Kriminalno upravljanje javnim preduzećima odgovorne strukture žele da završe ukidanjem javnog interesa“

Sledeći članak