Predstavljena zeleno-leva koalicija MORAMO

Koaliciju Moramo sačinjavaju pokret Ne davimo Beograd, Otvorena građanska platforma AKCIJA, Ekološki ustanak, kao i veliki broj aktivista i lokalnih pokreta.

Predstavljena zeleno-leva koalicija MORAMO

Zeleno-leva koalicija koja će na izbore u aprilu izaći pod zajedničkim nazivom Moramo, predstavljena je javnosti u sredu, devetnaestog januara.

„Zašto Moramo? Zato što je to najčešća reč koju smo čuli u poslednjih godinu dana gde god da smo bili. To je reč koju koriste autentični borci za ljudska prava i životnu sredinu“, objasnio je Nebojša Zelenović iz Otvorene građanske platforme Akcija.

„Moramo jer nema ko drugi, moramo jer neće, moramo jer se drugi plaše, moramo da uzmemo stvari u svoje ruke, moramo da učinimo svoj život normalnim.“

Kako je izjavio Zelenović, članovi koalicije već godinu i po dana rade na tome da se u Srbiji pojavi nova politička opcija, jer su građani svesni toga da život u Srbiji nije dostojanstven i prinuđeni da se bore protiv poniženja. Zelenović je konstatovao da su predstavnici različiti po poreklu i iskustvu, ocenivši da u tim razlikama vidi samo dobro.

„Ovde ima mnogo vas sa kojima smo stajali na ulicama u godinama iza nas. Mnogo toga smo radili i branili zajedno. Dizali smo glas na nepravdu, branili smo naše gradove, reke, vazduh i planine. U proteklih sedam godina bili smo na svakom mestu na kom se kršio javni interes“, rekao je Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd. Veselinović je naglasio da sve okupljene povezuje osećaj da društvo može i mora bolje:

„Moramo osloboditi naše gradove, zaustaviti štetne projekte, učiniti Beograd dobrim mestom a Srbiju dobrom zemljom za život. Taj osećaj deli sve više naših sugrađana“.

Veselinović je izjavio da je sve više građana zabrinuto zbog kvaliteta vazduha, zemlje i vode, ali i da ih se sve više pridružuje borbi da oni budu bolji, jer su shvatili da „Srbiji treba novi put, novi ljudi, nove politike i drugačiji razvoj da ne bi postala deponija za zastarele tehnologije i prevaziđene industrije i da se ne bi nastavio opasan način upravljanja životnom sredinom koju aktuelna vlast sprovodi“.

Na predstavljanju koalicije govorili su i Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka, Dušica Barović iz grupe građana Smelo iz Loznice, Biljana Đorđević iz Ne davimo Beograd i Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka.

Predstavljena zeleno-leva koalicija MORAMO
Foto: Marko Miletić / Mašina

„Nastavićemo da radimo ono što smo radili poslednjih pet godina: bićemo svuda gde se ljudima preti, otimaju zemlja, voda i vazduh. Bićemo po gradovima, bićemo po šumama“, izjavio je Jovanović, dodavši da su članovi koalicije na svoj način već pet godina u kampanji i da su ljudi to prepoznali jer je jedini motiv članova koalicije ljubav prema društvu i životnoj sredini.

Biljana Đorđević iz pokreta Ne davimo Beograd za Mašinu kaže da je MORAMO, zeleno-leva koalicija pokreta Ne davimo Beograd, Otvorene građanske platforme AKCIJA i Ekološkog ustanka, ali i drugih pokreta poput Solidarnosti, Forum Roma Srbije i Izbora za našu opštinu i aktivista, nova demokratska opozicija koja je nastala odozdo i koja će pokušati da na izborima za Narodnu skupštinu i skupštinu Grada Beograda ponovi dobre rezultate kakve su slične političke grupacije postigle u Evropi, no ipak u znatno težim autoritarnim političkim okolnostima.

„Ova koalicija će se boriti protiv zagađenja vazduha, vode i zemlje i zalagati za zaštitu prirodnih, javnih i kulturnih dobara, socijalnu pravdu, kvalitetnije obrazovanje, decentralizaciju, lokalni ekonomski razvoj i to tako da se o ovim politikama odlučuje demokratski, uz šire učešće građana u formulisanju rešenja za njihove probleme“, izjavila je Đorđević.

Predstavljanje koalicije „Moramo“ održano je u Beogradu u Dorćol placu.

I.K.

Prethodni članak

Radnici u Srbiji rade najviše u Evropi pokazuju zvanične statistike

Fabrika vode prodata na punoletstvo zabrane o korišćenju česmovače u Zrenjaninu

Sledeći članak