Prekinuti prinudna iseljenja tokom epidemije koronavirusa

Foto: Združena akcija Krov nad glavom

Združena akcija Krov nad glavom zahteva od Komore izvršitelja i Vlade Srbije da zabrane prinudna iseljenja tokom epidemije koronavirusa

Združena akcija Krov nad glavom je uputila javni zahtev Komori izvršitelja da se, tokom trajanja epidemije koronavirusa, zaustave sva zakazana i sva nenajavljena prinudna iseljenja porodica.

Zahtevamo da se Komora izvršitelja što hitnije izjasni o ovom pitanju kako bi ugrožene porodice i zainteresovana javnost znali na koji način da se pripreme i odnose prema situaciji tako da se poštuju uvedene mere zaštite, navodi u saopštenju Krova nad glavom.

Krov nad glavom će uputiti i Vladi Srbije i drugim relevantnim institucijama zahtev za moratorijumom na prinudna iseljenja zbog pandemije.

Ljudi i porodice koji se nalaze pred iseljenjem iz jedinog doma trpe ozbiljne zdravstvene posledice. Bezbroj puta smo bili svedoci moždanih udara, srčanih udara, intenziviranja hroničnih bolesti i pogoršanja zdravstvenog stanja uopšte, usled prisilnih iseljenja. Izbacivati ljude iz njihovog jedinog doma znači izlagati ih ozbiljnom riziku po zdravlje i život, stresu i sigurnom pogoršanju već postojećih zdravstvenih problema. Epidemija koronavirusa se sve više i više širi i na našu zemlju. U ovoj situaciji, Srbija ne sme da dopusti bilo kakvo dodatno ugrožavanje zdravlja svojih građana i povećanje pritiska na naše bolnice i domove zdravlja.

Aktivisti i aktivistvkinje Združene akcije su najavili i da će u slučaju da se iseljenja nastave, oni biti u izolaciji sa porodicama koje su u najvećoj opasnosti.

U međuvremenu je gradsko preduzeće „Informatika“ iz Novog Sada saopštilo da je obavestilo javne izvršitelje da u naredna tri meseca odlože sprovođenje izvršenja vezano za dugovanja ovom preduzeću, a zbog uvođenja vanrednog stanja zbog virusa korona. Kako je saopštilo ovo gradsko preduzeće, to je urađeno nalogu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

Dodatak, 17. mart 2020:

JKP „Infostan tehnologije“ iz Beograda je saopštilo da je na osnovu Odluke o uvođenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije zbog epidemije koronavirusa, donelo odluku da neće pokretati nove postupke prinudne naplate, pri čemu će se zastati sa sprovođenjem postupaka izvršenja na osnovu dugovanja ovom preduzeću u periodu od 90 dana.

I.P.

Prethodni članak

Organizovani volonterski timovi i solidarne inicijative tokom vanrednog stanja

Ko kontroliše mreže za vreme vanrednog stanja? MUP demantuje navode Levijatana

Sledeći članak