Premijerka ne odgovara na pozive radnika Pošte – obustava i dalje traje

U pokušaju da slomi obustavu rada u Pošti vlast ponovo primenjuje strategiju razjedinjavanja radništva. Za sada poštari odolevaju pritiscima a podrška im stiže sa raznih strana.

Nije izvesno da li će doći do sastanka između radnika Pošte Srbije i premijerke u ostavci Ane Brnabić u Novom Sadu. Tačnije, nije izvesno kada će i ko imati sastanak sa pemijerkom. Radnici koji su u obustavi rada od 24. oktobra su pre dva dana uputili poziv premijerki za sastanak u Novom Sadu, međutim kako saznajemo od naših izvora, oni koji su poslali taj poziv nisu dobili odgovor još uvek tako da do sastanka sa njima, kako su planirali danas u 11 časova, neće doći. Ipak, kako nam kažu radnici, naknadno su sličan poziv Vladi uputili predstavnici nekih sindikata pa deo radnika strepi da bi se ponovo mogli iscenirati razgovori i „dogovori“.

Podsećamo da je prethodne nedelje Vlada objavila saopštenje o postignutom dogovoru sa „radnicima“ Pošte, a zapravo je došlo do dogovora na koji su potpis stavili određeni sindikati što velika većina onih koji su stupili u „štrajk“ ne prihvata. Obustava je nastavljena, navodno reprezentativni sindikati koji su potpisali sporazum ponovo ostaju bez članova a rukovodstvo Pošte preti otkazima onih ljudima koji su u obustavi rada i pokušava da brže bolje nađe nove radnike kako bi nastavila sa obavljanjem posla. Do tih radnika će teško doći pošto malo je ljudi koji žele da rade za tako niske zarade, a i oni koji budu angažovani neće tako lako moći da se uključe u sam posao zato što je za to potrebna obuka.

Ipak, činjenica da obustava traje skoro mesec dana i da se pritisci na radnike pojačavaju dovodi polako do konfuzije među samim radnicima. Iako obustava i dalje traje u velikom broju radnih jedinica Pošte mnogima nije jasno ko i u čije ime pregovara što dovodi do nezadovoljstva koji praćen strahom od gubitka posla i zarade dovodi do odustajanja od „štrajka“ kod nekih radnika.

Ohrabruje sve veća podrška poštarima

„Smatramo da u ovo današnje robovlasničko vreme svi radnici Srbije treba da budu solidarni i jednistveni, da podržimo jedni druge i da se zajedničkim snagama izborimo za naša prava, bolje uslove rada i plate koje su dostojne normalnog života.“

Ovako su se radnici i radnice Kolubuare okupljeni u „Radno telo – Jedinstvo Kolubara“ koji su se borili protiv transformacije EPS-a obratili radnicima Pošte.

Prethodno je podrška stigla i od Sindikata obrazovanja Gornjeg Milanovca čiji su članovi u razgovoru sa lokalnim radnicima Pošte bili upoznati sa pritiscima koje trpe njihovi sugrađani:

„Svi smo uz ljude koji se pošteno i hrabro bore uprokos sankcijama za dobrobit svoje porodice i spremni smo da vas podržimo na sve moguće načine do kojih dogovorom budemo došli“, kaže se u njihovom saopštenju.

Oglasila se i Sindikalna organizacija prekršajnog suda u Beogradu koja je pružila punu podršku radnicima Pošte koji su obustavili rad i izrazila nadu da će svi njihovi „opravdani“ zahtevi biti ispunjeni.

M.M.

Prethodni članak

EU na putu da zabrani izvoz otpadne plastike u siromašne zemlje

Poljoprivrednici su pozvali premijerku da dođe u Kisač u 18 časova

Sledeći članak