Preminuo je Oleksandr Kravčuk, ukrajinski ekonomista i urednik levičarskog časopisa „Commons“

Oleksandr je preminuo u snu u noći između 20. i 21. jula.

Za smrt druga Oleksandra Kravčuka saznali smo iz objave prijateljskog časopisa Commons (Спільне), koji je Oleksandr uređivao. 

„Uvek je bio vedar, raspoložen i optimističan. Čvrsto je verovao u bolju budućnost i činio je sve da nam je približi. Sašina profesionalna karijera odvela ga je od rada kao železničkog konduktera do doktorata iz ekonomije, a na tom putu naš prijatelj je uvek sledio principe suprotstavljanja nepravdi“, pišu Oleksandrovi drugovi i drugarice iz redakcije Commons-a. 

Kao ekonomista, Oleksandr je radio na socio-ekonomskim pitanjima kao što su nejednakost, poreski rajevi i oblikovanje odnosa zavisnosti od duga. Bio je urednik nekoliko knjiga koje se bave ovim temama. 

Članci Oleksandra Kravčuka su dostupni na njegovoj autroskoj stranici, pojedini i u engleskom prevodu.

Mi smo imali prilike da upoznamo Oleksandra prilikom njegove posete Beogradu u jesen 2014., godine kada je portal Mašina počela sa radom. 

Iako je razgovor koji smo vodili sa Oleksandrom skoro deset godina star, njegova zapažanja ostala su aktuelna, te ga, u znaku sećanja na druga Kravčuka, preporučujemo za čitanje

Oleksandr Kravčuk biće sahranjen 27. jula u Kijevu. 

A.J.

Prethodni članak

Obeleženo godinu dana od usvajanja nacrta za GUP NS 2030

Šta je preduzeto kako bi školska godina počela i odvijala se bezbedno?

Sledeći članak