Privatizacija: pretnja za radna prava i životni standard

Foto: Marko Miletić / Mašina
Foto: Marko Miletić / Mašina

U sredu od 19h, u Studentskom kulturnom centru Kragujevca portal Mašina organizuje javni razgovor o posledicama privatizacije i borbama koje se vode protiv tih procesa.

Iako često možemo čuti kako je „sve već prodato“ radnici i radnice u preostalim preduzećima u državnom vlasništvu mogu posvedočiti da to nije tako, veliki broj njih i dalje vodi bitke protiv privatizacije. A te borbe se vode sa znanjem o prethodnim iskustvima privatizacije koja pokazuju da ona predstavlja najveću pretnju za radna prava i životni standard ljudi.

Današnji proces privatizacije, koji uglavnom podrazumeva sektor javnih dobara i usluga, vodi se nešto suptilnijim, ali jednako štetnim metodama. Tako će i na razgovoru biti reči o privatno-javnim partnerstvima, autsorsingu, rasparčavanju velikih sistema i zakonu o radu koji podstiče kratkoročne ugovore i rad preko agencija.

U okviru razgovora osvrnućemo se na štetnost ovih procesa kao i na mogućnosti borbe protiv njih, za šta će nam poslužiti dva nedavna primera lokalnih borbi – „Zastava“ namenska industrija i Radio televizija Kragujevac.

Na tribini će učestvovati Katarina Jakovljević iz Sindikalne organizacije Zastava oružje, Goran Antonijević bivši predsednik sindikata „Nezavisnost“ RTK, novinarka Mašine Katarina Antonić i Andraš Juhas kourednik Mašine.

Program je organizovan uz podršku fondacije Roza Luksemburg.

M.M.

Prethodni članak

Sprečena prva u nizu najavljenih deložacija u Ustaničkoj ulici

Izbeglice pod opsadom – mir kao rat pravnim sredstvima

Sledeći članak