Privođenje Ane Lalić zbog izveštavanja o stanju u Kliničkom centru Vojvodine

Ana Lalić; Izvor: Privatna arhiva / Nova.rs

Nakon pisanja o situaciji u Kliničkom centru Vojvodine, policija je sinoć privela novinarku portala Nova.rs i članicu Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Anu Lalić. Tužilaštvo je novinarki odredilo pritvor od 48h, a mnoge strukovne i političke organizacije zahtevaju hitno puštanje na slobodu Ane Lalić.

Ana Lalić je privedena nakon što je Klinički centar Vojvodine obavestio nadležno tužilaštvo i policiju o navodnom uznemiravanju javnosti i rušenju ugleda te institucije u tekstu koji je novinarka portala Nova.rs tog dana objavila.

U tekstu „KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre“, Ana Lalić je na osnovu izjava svojih sagovornika prikazala organizaciju rada u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Neposredno pre nego što je privedena, Ana Lalić je napisala i odgovor na saopštenje KCV-a. U njemu je između ostalog rekla:

U jednom se moram složiti sa Kliničkim centrom Vojvodine: ugled vam jeste narušen, ali ne mojim pisanjem, već vašim sramotnim tretmanom sopstvenih radnika.

Ugled vam jeste narušen time što, umesto da zaštitite sopstvenu profesiju od politikantstva, podržavate i učestvujete u licemerju i vlastodržačkoj zameni teza da su građani krivi što imamo najveći broj zaraženih u regionu i najviše preminuih.

Lalić je rekla i da ni pod pretnjom policijom i tužilaštvom neće odati svoje izvore. Prema Zakonu o informisanju, novinari nisu dužni da otkriju svoje izvore, osim podataka koji se odnose na krivično delo odnosno učinioča krivičnog dela za koje je kao kazna propisan zatvor u trajanju od pet godina ako se podaci ne mogu pribaviti na drugi način.

Sve veći broj zahteva za puštanje Ane Lalić

Osim velikog broja koleginica i kolega i strukovnih udruženja sve je veći broj organizacija civilnog društva i političkih stranaka i organizacija koje zahtevaju hitno puštanje na slobodu Ane Lalić.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) čija je Lalić članica Upravnog odbora zahteva od policije i od nadležnog tužilaštva da je odmah i bez odlaganja pusti na slobodu.

Istovremeno kada najviši državni funkcioneri panično prete građanima i novinarima a od Kriznog štaba stižu SMS poruke na brojeve građana sa informacijom da nam preti španski i italijanski scenario, to niti policija niti tužilaštvo ne smatra krivičnim delom, ali ukazivanjem na ugroženost medicinskih radnika da, navodi se u saopštenju NDNV-a.

I Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog hapšenja novinarke Ane Lalić i zahteva da ona hitno bude puštena.

UNS još jednom podseća državne organe da vanredno stanje ne sme biti izgovor za gušenje slobode medija i poziva nadležnog javnog tužioca da pusti koleginicu Lalić na slobodu i odustane od daljeg krivičnog gonjenja. UNS naglašava da je KCV imao mogućnost da demantuje navode iz članka i da nije posao ni policije ni tužilaštva da ograničavaju izveštavanje medija i hapse novinare, saopštava UNS.

Kako se navodi na sajtu Otvorena vrata pravosuđa, Ustav Srbije dozvoljava da prilikom proglašenja vanrednog stanja budu donete mere odstupanja od određenih ljudskih i manjinskih prava. U prava koja je u toku vanrednog stanja moguće ograničiti spadaju, između ostalog i sloboda mišljenja i izražavanja, sloboda medija ali i pravo na obaveštenost.

Prema članu 343 Krivičnog zakona, za objavljivanje lažnih vesti ili tvrđenja koji izazivu paniku može se snositi krivična odgovornost za šta je propisana kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Neposredno nakon objavljivanja ovog teksta, portal Nova.rs je obavestio javnost da je novinarka Ana Lalić puštena iz pritvora.

M.M., I.P.

Prethodni članak

U Berlinu otvoren hostel za beskućnike, u Britaniji moratorijum na deložacije

Samostalni umetnik ili duplo golo

Sledeći članak