Proglašenje izmena Zakona o planiranju je kriminalna radnja, poručuju iz Zajedno i DS-a

„Ono što je ključno je da je sekretar Narodna skupštine Srđan Smiljanić nas narodne poslanike opstruirao u radu i prekršio niz odredbi poslovnika o radu Narodne skupštine“, izjavila je poslanica Nestorović na hitnoj konferenciji za medije.

„Imali smo prilike da se uverimo u to da ova država predstavlja organizovanu kriminalnu grupaciju koja uporno sprovodi svoje kriminalne radnje. Jedna od tih kriminalnih radnji je i proglašenje ovog nezakonitog i neustavnog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji“, izjavila je Danijela Nestorović, narodna poslanica iz stranke Zajedno, na hitnoj konferenciji za medije održanoj 27. jula u 15 časova ispred zgrade Narodne skupštine u Beogradu.

Đorđe Miketić, poslanik stranke Zajedno, je okupljenim predstavnicima medija pokazao tekst zahteva za zaštitu ustavnosti i zakonitosti koji su poslanici pokušali da predaju čim su u parlamentu 26. jula izglasane izmene Zakona o planiranju i izgradnji. Ipak, nisu uspeli da ga predaju na vreme, odnosno pre nego što je Vučić 27. jula proglasio zakon.

 „Fali nam pečat. Sekretar skupštinenije hteo da udari pečat. Zavlačio nas je dan i  po. Zašto je ovo bitno i zašto je Aleksandar Vučić požurio da ukazom potpiše ovaj kriminalni zakon – upravo da bi onemogućio našu inicijativu jer znaju da je ovaj kriminalni zakon neustavan“, smatra Miketić

Miodrag Gavrilović, poslanik Demokratske stranke, je naglasio da je predsednik države Srbije naređivao zaposlenima Narodne skupštine, što je nedozvoljeno Ustavom i zakonima:

„Samo je pitanje za Smiljanića: kad ti je predsednik skupštine naredio da poslanicima koji  su te izglasali da budeš njihov sekretar ne overiš akta koja smo tražili?“

Po Gavrilovićevim rečima, ne postoji nijedna ustavna ni zakonska odredba koja kaže da sekretar to sme da učini: „Nasuprot tome, piše u Ustavu da je ovo po hitnom postupku.“

Opstrukcija predaje zahteva

Nestorović je podsetila na to da je 84 narodnih poslanika u sredu, 26. jula, potpisalo Zahtev za zaštitu ustavnosti i zakonitosti koji je mogao da se preda sve do proglašenja zakona, odnosno do njegovog stupanja na snagu.

Da bi predali zahtev poslanici su prvo morali da dobiju overeni prepis teksta zakona od generalnog sekretara Narodne skupštine. Sekretar nije bio tu za poslanike – ali jeste za Vučića, kome je dostavljen overeni prepis, a koji je pre podne 27. jula ukazom sporni zakon učinio pravosnažnim. Poslanici su za to saznali preko e-portala Narodne skupštine.

„To znači da mi zahtev za zaštitu ustavnosti više ne možemo predati“, objasnila je Nestorović.

Kako je dodala, Ustavni sud je bio u obavezi da reaguje na zahtev u roku od sedam dana, dok u novonastalim okolnostima poslanici još jedino mogu da iskoriste mogućnost inicijative za ocenu ustavnosti i zakonitosti, o kojoj Ustavni sud može da se izjašnjava natenane, dve do tri godine, kao što se ranije i dešavalo.

 „Ono što je ključno je da je sekretar Narodna skupštine Srđan Smiljanić nas narodne poslanike opstruirao u radu i prekršio niz odredbi poslovnika o radu Narodne skupštine. Mi smo juče predali zahtev i u toku dana smo proveravali da li nam je odobren overeni prepis tog izglasanog zakona; danas smo od početka radnog vremena kontaktirali sekretarijat, u kom su nam rekli da sekretar nije tu a da lice koje ga zamenjuje ne može da potpiše prepis i praktično smo došli u situaciju da nam se onemogući da predamo zahtev. Našem zahtevu nije udovoljeno, ali je zato vrlo rado mogao da potpiše prepis Vučiću“, konstatovala je Nestorović.

Nestorović: „Ovo je neviđena pljačka“

„Ponavljam još jednom: ovo je neviđena, ali neviđena pljačka. Ja sam kao pravnik šokirana onim šta oni rade. Oni su u okviru ove svoje organizovane kriminalne grupe vrlo dobro organizovani, vrlo dobro znaju šta rade i žure u ispunjenje obećanja svojim tajkunima i svojim poslovnim  partnerima“, dodala je.

„On je morao da to uradi neodložno, odmah i da nam ostavi mogućnost da iskoristimo svoje ustavno pravo. Ovo je potpuno samovlašće“, ocenio je Gavrilović. Po njegovim rečima, poslanici su zahtev za ocenu ustavnosti zakona pre njegovog stupanja na snagu predali u 16:30 časova, na osnovu člana 169.

„To je stvar koja je regulisana Ustavom. To je pravna procedura koja prethodi potpisivanju zakona. To je nešto što je moralo da se ispoštuje. Da se to ispoštovalo, odmah bi Ustavni sud morao da obavesti predsednika države da ne potpisuje ukaz dok Ustavni sud u roku od sedam dana ne donese svoju konačnu odluku“, objasnio je Gavrilović i dodao da vlasti nisu dozvolile da se ispoštuju procedure jer je u pitanju neustavni zakon.

Poslanici su sekretara čekali sinoć do deset sati uveče. On se nije pojavio, ali je, kako je ponovio Gavrilović, isti takav dokument dostavio predsedniku države.

„Znači onaj koji treba da radi za narodne poslanike i u ime narodnih poslanika je radio za predsednika Republike“, rekao je Gavrilović. Po njegovim rečima, to je ne samo nedopustivo, već i krivično delo zbog koga će biti podneta krivična prijava.  

Gavrilović: „Mi više nemamo skupštinu“

 „Ono što nam je važno da građani Srbije znaju: ovo je već pravo zlo. Mi više nemamo nikakvu narodnu skupštinu koja funkcioniše“, ocenio je Gavrilović. On je izneo da narodni poslanici opozicije mogu samo da ukazuju na propuste, „dok sila davi sve što ostaje zdravo u ovoj državi“. On je građane pozvao da budno prate dešavanja narednih dana, nazvavđi ih poslednjim danima za odbrani ostataka vladavine prava, podele vlasti i države Srbije za sve građane.

„Pozivam sve investitore koji su se juče radovali i sve tajkune koji su otvarali  šampanjac jer će od ovog zakona profitirati da ne žure zato što će ovaj zakon svakako biti proglašen neustavnim i svakako ćemo se mi kao narodni poslanici truditi da prva stvar koju budemo uradili u nekom sledećem sazivu skupštine bude da ovaj zakon oborimo“, izjavio je na konferenciji za medije Miketić i pozvao građane da se u subotu, 29. jula, u osam časova okupe ispred Narodne skupštine u Beogradu.

 „Kao što smo na blokadama i na ulicama oborili zakon o eksproprijaciji tako ćemo, nažalost, morati  zbog ovakvog pravnog nasilja u našim institucijama, u našoj skupštini, morati da se na ulici izborimo za to da se ovakav zakon poništi“, dodao je Miketić,  najavivši da će se o tačnim koracima opozicija dogovarati sa SEOS-om i preko 50 i stručnih i aktivističkih organizacija koje su se proteklih nedelja oglašavale protiv ZPI.

I.K.

Prethodni članak

Vučićevim potpisom Zakon o planiranju i izgradnji stupio na snagu

Sudska praksa za krivično delo trgovina ljudima je uznemirujući odraz društva navodi Astra

Sledeći članak