Prosvetni radnici, pedijatri i roditelji protiv odluke Tima za škole: treba odložiti polazak

Odluku Tima za škole da se sa nastavom krene od ponedeljka bez odlaganja, a koju je saopštilo Ministarstvo prosvete, nastavnici, pedijatri i roditelji smatraju pogrešnom.

Od ponedeljaka, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastaviće sa redovnom nastavom, dok će učenici od petog do osmog razreda krenuti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe, saopšteno je iz Ministarstva prosvete. Kada je reč o srednjoškolcima, nastava će se takođe odvijati prema kombinovanom modelu.

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije smatra da je odluka Tima za škole pogrešna i da ne vidi način na koji bi se sprovele mere o udaljenosti dece od jednog metra u učionicama, kada se u njima nalazi po 30 ili 35 učenika. Ona se u emisiji N1 Studio Live osvrnula i na činjenicu da su pedijatri ujedinjeni u stavu da je ovaj virus opasan, da je tri puta više zaraženih, – trenutno oko 17 hiljada ljudi – i da zbog toga deca treba da ostanu kod kuće.

Iz Udruženja „Roditelj“ su za Dnevnik u 19 na N1 izjavili da su roditelji uglavnom zbunjeni odlukom Ministarstva prosvete jer lekari šalju upozoravajuće poruke zbog aktuelne epidemiološke situacije:

„Većina roditelja je ustvari bila za to da se odloži početak drugog polugodišta i da se taj raspust nekako produži,“ izjavila je Gordana Plemić iz pomenutog udruženja.

Treba uzeti u obzir i činjenicu da se zimski raspust ranije gotovo uvek produžavao zbog gripa, naglasili su iz Unije sindikata prosvetnih radnike Srbije, dodatno obrazlažući zbog čega smatraju da je i u ovom slučaju raspust trebalo produžiti.

Ono što je dodatna enigma za prosvetne radnice i radnike je i ko stoji iza Tima za škole koji odlučuje o funkcionisanju nastave u uslovima pandemije, budući da takva informacija nije dostupna javnosti, a nema ni podataka o broju trenutno zaraženih u prosveti.

V.K.

Prethodni članak

Nove tehnologije ili zašto je lakše zamisliti kraj sveta nego kapitalizma

„Boško Buha“ ponovo ugrožen privatizacijom

Sledeći članak