Protest ispred gimnazije zbog „ukidanja razvoja kritičke svesti“

Foto: Dobrica Veselinović / Facebook

Ispred Prve beogradske gimnazije je održan protest zbog odluke Ministarstva prosvete da ukine jedno odeljenje društveno-jezičkog smera u toj školi.

Protest je organizovalo Nastavničko veće ove gimnazije a najavljen je i zakonski štrajk od 18. juna sa minimumom procesa rada. Zaposleni su nezadovoljni odlukom da se jedno odeljenje društveno-jezičkog smera ukine i zameni računarskim smerom. Zaposleni tvrde da će to dovesti do potpunog ukidanja društvenog smera.

Nastavničko veće je 5. juna organizovalo i štrajk upozorenja, kada prvi časovi u obe smene nisu bili održani, zahtevajući odgovor od nadležnog Ministarstva na pitanja kako je došlo do toga da se preinači odluka Nastavničkog veća, ko je to uradio i zašto su zaposleni u školi to saznali slučajno.

Ukidanje kritičke svesti

Predsednica sindikata škole, Milka Kućerović je u emisiji na N1 izjavila da je do ukidanja jednog odeljenja društveno-jezičkog smera došlo mimo odluke Nastavničkog veća Prve beogradske gimnazije o upisu učenika u prvi razred za sledeću školsku godinu:

Odluka je bila da smo želili da upišemo tri odeljenja društveno-jezičkog smera, pet odeljenja prirodno-matematičkog smera i jedno informatičko odeljenje, koje se tretira kao odeljenje sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. Niko od nas nije proveravao odluku o upisu, kada je objavljeno, koleginica je slučajno videla da je nama smanjeno jedno odeljenje jezičkog smera, a povećano jedno informatičkog smera.

Ona je naglasila da Ministarstvo prosvete školu nije obavestilo o preinačenju odluke Nastavničkog veća, što se desilo prvi put za preko 30 godina.

Forum beogradskih gimnazija smatra da ovakva odluka Ministarstva prosvete predstavlja ozbiljan udarac Prvoj beogradskoj gimnaziji, ali i celokupnom gimnazijskom obrazovanju. Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija smatra da je uvođenje računarskog odeljenja u gimnazije zapravo uvođenje srednje stručne školu u gimnazije: „društveno-jezički smer razvija kritičku svest, pa se možemo zapitati i zašto se ide protiv tog smera“.

Forum je u saopštenju pozvao sve gimnazijske nastavnike da danas stanu uz profesore Prve beogradske gimnazije „jer to što prosvetni reformatori danas nisu pokucali na vrata vaše gimnazije, ne znači da ih već sutra neće nogom otvarati“, navodi se u saopštenju.

Foto: Dobrica Veselinović / Facebook

Ministarstvo: u pitanju lični interesi

Dok zaposleni u Prvoj beogradskoj gimnaziji najavljuju štrajk, resorni ministar, Mladen Šarčević izjavio je da je u „Prvoj beogradskoj gimnaziji nezadovoljna manjina i to zbog ugroženih ličnih interesa, ali s obzirom da je Ministarstvo prosvete i ranije trpelo pritiske zbog ukidanja odeljenja, odoleće i ovom pritisku“.

Nastavničko veće je u svojim saopštenjima navodilo da su dva puta tražili prijem kod resornog ministra, ali da on nije zakazao sastanak.

Iz Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja najavljuje se uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja, koje prati trend uvođenja dualnog obrazovanja u srednje škole i fakultete:

Ako neće na fakultet neka biraju dualne smerove na kojima će sebi obezbediti i platu i posao, jer će firme da im daju nadoknadu za učenje kroz rad i onda ih zaposle, navodi Ministar.

Na današnjem protestu ispred Prve beogradske gimnazije prisustvovalo je oko 150 nastavnika, učenika i učenica.

I.P.

Prethodni članak

U Beogradu je održan protest „Sloboda za Asanža“

Iznajmljivanje automobila za direktore – prst u oko radnicima GSP-a

Sledeći članak