Protest poštara u Novom Sadu: „Nema predaje, idemo do kraja!“

Foto: Andraš Juhas / Mašina

Danas je održan protest poštara ispred glavne pošte u Novom Sadu. Radnice i radnici Pošte ne odustaju od zahteva za bolji materijalni položaj i bore se protiv sve većeg pritiska koji uprava i vlast vrše na njih.

Praktično je ceo Novi Sad u obustavi rada, svi poštari, kuriri, vozači… Stala je Vojvodina, stao je Beograd, stala je Srbija, nema predaje, idemo do kraja!

Tako je glasila poruka poštanskih radnica i radnika okupljenima na današnjem protestu ispred glavne pošte u Novom Sadu.

Nakon što su 8. decembra poštari odbili ponudu vlasti za povećanje plata i doneli odluku da ne pristaju na plate ispod republičkog proseka, uprava Pošte i vlast su počeli da vrše različite oblike pritiska na zaposlene u Pošti Srbije.

U Novom Sadu je suspendovano 300 poštanskih radnika, saopšteno je na današnjem protestu. Suspenzije su usledile nakon što su poštari odbili da potpišu radne naloge. Uprava Pošte je isto postupila i u Zrenjaninu, o čemu smo pisali ranije.

Kako je rečeno na današnjem protestu, nova ponuda uprave je ukidanje suspenzija ukoliko radnice i radnici pošte prekinu obustavu rada. Ovu ponudu su prisutni poštari gromoglasno odbili i jednoglasno se složili da ne odustaju od prvobitnog zahteva za bolji materijalni položaj.

Foto: Andraš Juhas / Mašina

Govornici na protestu su takođe poručili da je razumljivo zašto su neke kolege u strahu, i pozvali one koji nisu obustavili rad da to učine.

Ovde smo zbog svih zaposlenih u Pošti, i njihove dece. Ljudi, držimo se zajedno. Pozivamo kolege i koleginice koji nisu u obustavi da ne rade protiv sebe, poručeno je s govornice.

Današnji protest poštara je podržala i Združena akcija Krov nad glavom Novi Sad. Za Mašinu su obrazložili zašto:

Smatramo da stambena politika nije odvojena od ostalih segmenata društva, smatramo da su radna prava važna i za ono za šta se mi borimo. Kad poštari štrajkuju, ceo sistem može da se nađe u problemu i tada je moguće preispitati razna pitanja od javnog značaja, izjavio je Luka Rudić iz Združene akcije Krov nad glavom.

Nakon obraćanja s govornice poštanski radnici su otpevali pesmu U svetu postoji jedno carstvo. U kontekstu borbe poštara ova pesma ima dvojako značenje. S jedne strane refren ističe značaj drugarstva, odnosno zajedništva i solidarnosti. S druge strane, ona je postala himna ovog štrajka nakon što su se pojavile informacije o tome da je i Branko Kockica na platnom spisku Pošte Srbije.

A.J.

Foto: Andraš Juhas / Mašina

Prethodni članak

Izbori u Britaniji: hoće li neoliberalizam biti uzdrman?

Zakon o agencijskom zapošljavanju: hoće li pomoći ili odmoći radnicima?

Sledeći članak