Protest protiv migranata i izbeglica održan je u nedelju u Beogradu

Vlada Srbije: Veliki narodni skup protiv migrantskog nasilja; Snimak ekrana, Kratki klipovi / youtube

Na protestu koji su u nedelju organizovale desničarske organizacije, među kojima su i učesnici takozvanih „narodnih patrola“ koje su presretale migrante u centru Beograda, okupilo se nešto više od 100 ljudi.

Kako javlja radio Slobodna Evropa (RSE), na ovom protestu, nazvanim „Masovnom narodnom patrolom“, organizatori su izrazili „zabrinutost zbog mogućeg naseljavanja migranata u Srbiji i vraćanja nazad onih koji su prošli kroz Srbiju“. RSE navodi da su učesnici uzvikivali parole „Nećemo migrante“, „Srbija Srbima“, „Migrantima ograda, građanima sloboda“, ali i parole „Nema podela Kosova, Kosovo je srce Srbije“ i „Ne damo svetinje“.

U govoru koji je održan ispred Vlade Srbije organizatori su poručili da će sami zaštiti državu ako država i policija to već ne mogu. Oni su najavili da će nastaviti sa „narodnim patrolama“ i u drugim gradovima Srbije u kojima borave migranti.

Učesnici protesta su razvili ispred Vlade Srbije transparent na kojem je pisalo Terrorists not welcome (Teroristi nisu dobrodošli) a mogli su se videti i baneri sa parolama poput You will not replace us (Nećete nas zameniti).

Protesti protiv migranata prethodno su održani u Požarevcu i u Subotici. Na protestu u Požarevcu je rečeno da je Srbija potpisivanjem Sporazuma iz Marakeša „prihvatila da se u njoj, do 2025. godine, naseli 700 hiljada migranata“.

Ovu informaciju su za Radio Slobodna Evropa demantovali u Komesarijatu za izbeglice Republike Srbije (KIRS). Prema informacijama KIRS-a u ovom trenutku u Srbiji ima oko 6.000 migranata i izbeglica, mahom smeštenih u neki od 17 prihvatnih centara kojima taj Komesarijat rukovodi.

Lažna vest da će u Srbiju biti vraćeno preko 630.000 migranata proizvela je brojne reakcije u javnosti. Lider Dveri Boško Obradović, je reagovao i pokrenuo ovu temu u javnosti. Međutim, u tekstu Dojče Velea objašnjava se da potpisani Sporazum omogućava Austriji da traži od Srbije da primi migrante koji nemaju pravo da borave u Austriji, ako se dokaže da je taj prošao Balkanskom rutom preko Srbije, pri čemu Srbija nije dužna da automatski prima odbijene tražioce azila iz Austrije osim ako nisu u pitanju srpski državljani.

Snimak kamere sa trga u Subotici; Izvor: Subotica.com / Facebook

Na skupu u Beogradu je tokom šetnje bačena kamenica na prostorije Komesarijata za izbeglice Srbije

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić je povodom protesta protiv migranata i izbeglica rekao da građani Srbije treba da se zabrinu i zapitaju o porukama koje su poslate na tom skupu. On je za agenciju Beta izjavio:

Šta je sledeće? Ako neko šeta niz (beogradsku ulicu) Gavrila Principa i viče ‘isterajte migrante i Cigane’ i gađaju objekat koji njih sklanja sa ulice… Treba da stavimo prst na čelo. Oni su na putu ka državama koje će im manje dopuštati nego što im Srbija dopušta. To nam ne daje za pravo da budemo ksenofobi, niti da pošaljemo sliku kako građani Srbije bez obzira na nacionalnost – nisu dobar svet. Naš posao je da kada (migranti) odu odavde stvorimo ambasadore koji će reći ‘tamo su nas tukli, ovde su nas stavljali u žice, a u Srbiji smo tretirani kao ljudi.

Beogradski protest protiv migranata, održan je u trenutku visokih tenzija na granici Grčke i Turske koja je migrante propustila preko svoje teritorije ka granicama država članica Evropske Unije.

I.P.

Prethodni članak

Francuska: Makron sprovodi penzionu reformu na silu

Dodeljena priznanja Bring The Noize! – BeFem za feministički rad u 2019. godini

Sledeći članak