Protest stranih radnika ispred sedišta Beograda na vodi

„Nismo primili platu tri meseca.“

Strani radnici drže transparente na protestu ispred sedišta kompanije Beograd na vodi
Vest je dopunjena u 16:40 nakon što je stigao odgovor kompanije Belgrade Waterfront.

Dvadesetak stranih radnika koji rade na izgradnji Beograda na vodi danas je, zbog neisplaćenih zarada i loših radnih uslova, protestovalo ispred sedištva kompanije Beograd na vodi.

Kako nam javljaju naši čitaoci, ovi radnici su nosili transparente na kojima je na više jezika ispisano „tražimo svoja prava“ i „nismo primili platu tri meseca“. Protest je posmatralo nekoliko policajaca, a nezadovoljne radnike je par lica u civilu, koji su kako nam kažu očevici delovali kao njihovi šefovi, pokušalo da nagovori da se povuku i odustanu od protesta.

Strani radnici drže transparente na protestu ispred sedišta kompanije Beograd na vodi
Protest ispred sedištva kompanije Beograd na vodi; Foto: Jovan Jović / Facebook

Iz kompanije Belgrade Waterfront za Mašinu su rekli da oni u potpunosti i u skladu sa dogovorenim dinamikama izmiruju obaveze prema firmama koje angažuju za realizaciju pojedinačnih projekata na Beogradu na vodi. Nismo dobili odgovor na pitanje koja je firma angažovala radnike koji su protestovali, ali su nam rekli da Belgrade Waterfront očekuje od svih kompanija da se pridržavaju svojih ugovornih obaveza.

Iz ove kompanije su nam rekli i da su u kontaktu sa svojim partnerima te da su u toku pregovori između firme koja je angažovala ove radnike i samih radnika „kako bi se situacija rešila na obostrano zadovoljstvo“.

Strani državljani koji rade na izgradnji Beograda na vodi su i ranije protestovali zbog neisplaćenih zarada i loših uslova rada o čemu su mediji pisali. Novinari Mašine su nakon pogibije jednog radnika na gradilištima Beograda na vodi pre nekoliko godina razgovarali sa jednim njegovim kolegom koji je uslove rada ocenio kao „katastrofalne“, a o nemogućnosti da priđu ovim gradilištima su nam govorili predstavnici građevinskih sindikata.

M.M.

Prethodni članak

Dodeljena BeFem priznanja za feminističke inicijative za 2020. godinu

Može li turizam biti održiv na ušću dveju reka ispod Avale?

Sledeći članak