Protest u naselju Stepa Stepanović

foto: Mirjana Dragosavljević
foto: Mirjana Dragosavljević

Stanari Stepe Stepanović u Beogradu, juče su organizovali protest protiv izgradnje benzinske pumpe u tom naselju.

Protest je organizovalo „Udruženje stanara naselja Stepa Stepanović“, zbog početka izgradnje benzinske pumpe sa pretakalištem za tečni naftni gas i skladištem boca tečnog naftnog gasa. Radove je započela Građevinska direkcija Srbije (GDS) uprkos odluci Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture iz 2013. godine. Sporni objekat nije prisutan ni u početnom urbanističkom planu koji je predočavan pri kupovini stanova.

Udruženje se odlučilo na protest nakon sastanka sa rukovodstvom GDS-a na kojem je delegaciji rečeno da će se pumpa sigurno graditi ukoliko stanari i stanarke sami ne pronađu investitora za drugi objekat od kojeg bi GDS imala profit oko 10%.

Na protestu je učestvovalo skoro dvije hiljade stanara i stanarki. Skupu su se obratili Biljana Savić i Zoran Božanić, koji su prisustvovali sastanku sa GDS. Oni su ukazali na zakonske probleme u izgradnji pumpe, nedostatak planskog osnova za njenu izgradnju, saobraćajne probleme, pozadinu djelovanja GDS-a, problematičnog odnosa države i funkcionera opštine Voždovac prema građanima i građankama. Pred kraj protesta na petnaest minuta je blokiran saobraćaj u Bulevaru Peka Dapčevića.

Tokom protesta je došlo i do provokacije nekoliko mladića koji su pokušali da se priključe okupljenima i istaknu transparente kojima su želeli da isprovociraju i delegitimišu predstavnike inicijative „Ne davimo Beograd“ koji su podržali protest.

Okupljeni na protestu su poručili vladi Srbije da što prije odredi svoje predstavnike za zajedničko rješavanje problema u naselju inače će biti organizovan novi, radikalniji protest.

Zahteva se poštovanje projekta naselja, odnosno izgradnja svih planiranih sadržaja, kao i da se ne nameću neplanirani vjerski objekt i pumpa. Takođe se zahtijeva i izgradnja bezbjednijih saobraćajnih ulaza i izlaza, čije rješenje je dogovoreno. Ujedno je i odbijen zahtev stanarima da učestvuju u traženja investitora državi, odnosno Građevinskoj direkciji Srbije.

U novosagrađenom naselju Stepa Stepanović u Beogradu već nekoliko godina djeluje Udruženje stanara koje uspijeva da mobilizira sve veći broj građana i građanki naselja oko problema usko povezanih sa stambenim pitanjem.

foto: Mirjana Dragosavljević
foto: Mirjana Dragosavljević
foto: Mirjana Dragosavljević
foto: Mirjana Dragosavljević
foto: Mirjana Dragosavljević
foto: Mirjana Dragosavljević

Stanovništvo ovog naselja se organizira oko najbitnijih pitanja putem internet foruma i društvenih mreža, dok je ubrzo nakon useljenja osnovano i Udruženje stanara naselja Stepa Stepanović koje horizontalnom organizacijom zastupa interese stanara i stanarki pred institucijama. Internet peticije i protesti su bili najuspješniji vidovi otpora stanovništva. Tako su izneti zahtevi za izgradnjom osnovne škole i vrtića, zaustavljena nelegalna izgradnja vjerskog objekta Srpske pravoslavne crkve na mjestu planiranog doma zdravlja, kao i izgradnja antene za mobilnu telefoniju Telekoma Srbije u centru naselja.

Mnogobrojne organizirane građanske inicijative diljem svijeta pokušavaju da se suprotstave dominantnoj logici privatnog profita za malobrojnu vladajuću elitu fokusirajući se na pogubnu posljedicu – korumpiranost javnih institucija koje više ne djeluju u smjeru očuvanja opšteg dobra za široko društvo. U Srbiji se pojavljuju masovnije građanske inicijative koje na različite načine i različitim političkim artikulacijama adresiraju neke od problema koji su direktne posljedice tranformacije urbanog prostora iz socijalizma u kapitalizam, na primjer „Ne da(vi)mo Beograd“ i protesti koje organizira niški Udruženi pokret slobodnih stanara. Na srodnim osnovama, stanari i stanarke naselja Stepa Stepanović u svojoj borbi za naselje koje im je obećano koriste svoje pravo na grad zarad pravednijih društvenih odnosa.

foto: Mirjana Dragosavljević
foto: Mirjana Dragosavljević
foto: Mirjana Dragosavljević
foto: Mirjana Dragosavljević

Prethodni članak

Dva slona u sobi kapitalističke nepravde

Osmi mart: dan rodne i klasne borbe

Sledeći članak