Protest za spas zgrade Generalštaba

Neformalna grupa „Komitet protiv rata i imperijalizma” organizuje protest u nedelju, 24. marta, povodom planiranog rušenja i poklanjanja Generalštaba zetu Donalda Trampa u svrhu izgradnje hotelskog kompleksa. Komitet poziva i na prekid svake saradnje Srbije i NATO-a.

Kako iz „Komiteta protiv rata i imperijalizma” smatraju, Srbija nastavlja kontinuitet kompradorske politike koja služi interesima NATO-a i drugih imperijalističkih sila, u suprotnosti sa elementarnim interesima najširih slojeva naroda, kao što je to radila od raspada jugoslovenske državne zajednice. 

Neformalna grupa „Komitet protiv rata i imperijalizma” organizuje protest na 25. godišnjicu od početka NATO agresije na Jugoslaviju, u nedelju, 24. marta u 16:00 na Trgu Republike odakle će se uputiti do zgrade Generalštaba.

„Nakon što su nas ekonomski i vojno okupirali, NATO imperijalisti sada pokušavaju da unište i svako sećanje na genocidno bombardovanje 1999. godine tokom kojeg je ubijeno 2500 građana naše zemlje”, navodi se u njihovom pozivu na protest.

„Dok NATO danas sprovodi vojne vežbe sa vojskom Srbije, naša privreda i radno zakonodavstvo u potpunosti je podređeno imperijalističkim interesima”, piše u njihovom pozivu.

„Komitet protiv rata i imperijalizma” zalaže se za prekid svake saradnje Srbije sa NATO-om. 

„Ne želimo NATO kancelarije u našoj zemlji, zajedničke vojne vežbe niti posete NATO zvaničnika. Ne želimo da naša zemlja sudeluje u proizvodnji i isporuci oružja koje NATO i njegovi saveznici koriste za nova krvoprolića na uvek novim frontovima”, poručuju iz „Komiteta protiv rata i imperijalizma”.

Komitet poziva na izgradnju balkanske solidarnosti u otporu stranom porobljavanju kao osnove za širu antiratnu akciju koja je u današnjim svetskim okolnostima neophodna, a takođe i kao jedini mogući način da se odupre imperijalizmu.

Podsetimo, na mestu Generalštaba – inače spomenika kulture zaštićenog 2005. godine – gradiće se hotelski kompleks u izvedbi firme zeta Donalda Trampa, Džareda Kušnera. Za ovaj projekat dobili su zemljište na zakup od 99 godina bez nakande.

A.G.A.

Prethodni članak

Udruženje Krokodil i FAM prikupili novac za plaćanje kazne Aidi Ćorović

EU Zakon o kritičnim mineralnim sirovinama usvojen uprkos primedbama organizacija za zaštitu životne sredine

Sledeći članak