Prvi dogovori sa rektorom Univerziteta u Novom Sadu postignuti, ali studenti ne odustaju od blokade

U toku je drugi dan blokade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu od strane studenata iz neformalne grupe STAV, koji traže izmenu Pravilnika o sprovođenju izbora za studentski parlament i održavanje izbora u fer uslovima. Studenti su danas razgovarali sa rektorom, ali nastavljaju da blokiraju zgradu Rektorata dok im ispunjenje zahteva ne bude osigurano.

Blokada Rektorata u Novom Sadu, Foto: Miloš Rakić

Drugi dan blokade Rektorata u Novom Sadu je u toku, a studenti iz neformalne grupe STAV su po zgradi izlepili plakate sa slikom rektora Madića, uz natpis „Dejan Madić SNS rektor“.

Nakon skoro 24h blokade i poziva tokom celog dana, student prorektor, Damjan Vakanjac, javio se na telefon studentima iz neformalne grupe STAV, rekavši da on nije dužan da im odgovara. Danas se studentima takođe javio i rektor Univerziteta, Dejan Madić.

„Vi imate pravo tu da budete ali nemate pravo da remetite rad Rektorata, dok treba da dođe 20 doktoranada koji treba da budu promovisani – to ne bi bilo dobro… Njima da dođu roditelji, dođu svi ovde… Inače dolazi i kineska delegacija u 11 sati, velikog univerziteta iz Pekinga, Tehnološki fakultet“, studentima je rekao rektor Madić, na šta su studenti podsetili da su ga juče tokom celog dana zvali, a on se nije odazivao.

Blokada Rektorata u Novom Sadu, Foto: Miloš Rakić

Doktorandi i zaposleni su oko 11 sati stajali ispred Rektorata. Na sva negodovanja okupljenih studenti su rekli da se „obrate rektoru Madiću“. Kako studenti tvrde, jedan od okupljenih im je rekao i „da ih nisu dovoljno tukli“, kada su članovi STAV-a podsetili na nasilje od strane trenutnih studentskih predstavnika, Ivane Macak i Aleksandra M. Gajića, o čemu smo ranije pisali na Mašini. Kako tvrde, uvrede su išle i dalje kada ih je jedan od zaposlenih nazvao „dnom dna narkomanskim“.

Sastanak sa rektorom

Rektor je ubrzo potom došao na sastanak sa studentima i kako je STAV potvrdio za Mašinu, dogovoreno je da izbora više neće biti u zgradi Rektorata.

Ipak, Mila Pajić iz STAV-a za Mašinu navodi da će studenti ostati u Rektoratu dok ne budu imali garant da će Pravilnik biti izmenjen i dok ne bude održan sastanak sa predsednicom parlamenta FFUNS, Ivanom Macak, kao i dekankom Filozofskog fakulteta, nakon čega bi bila održana sednica na kojoj bi se izmenjeni pravilnik usvojio i raspisao nov izborni ciklus.

„Rektor je voljan da sarađuje, pogotovo zato što mu je rad u Rektoratu blokiran i zato što je svestan da što se pre dogovorimo i dođemo do ispunjenja tih zahteva će Rektorat profunkcionisati, odnosno radnici će moći da rade svoj posao i biće manja šteta načinjena“, za Mašinu kaže Pajić.

Podsetimo, studenti već peti put blokiraju izbore za studentski parlament Filozofskog fakulteta zbog mogućnosti kandidature samo jedne liste – Saveza studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Zahtevi STAV-a su promena Člana 19 Pravilnika o sprovođenju izbora i ponovno raspisivanje izbora, nakon čega bi bila značajno olakšana kandidatura neformalnih grupa na izborima za studentski parlament.

A.G.A.

Prethodni članak

Superćelijske oluje su češće zbog klimatskih promena – a naše metodologije za procene rizika ne znaju da su one tu

I odrasli i mladi fizički neaktivni

Sledeći članak