Prvomajski protest – prisustvo ministra za rad dovelo do velikog nezadovoljstva

Foto: Matija Jovanović / Mašina
Foto: Matija Jovanović / Mašina

Prvomajski protest u Beogradu je održan uz prisustvo ministra Zorana Đorđevića i veliko nezadovoljstvo dela prisutnih zbog toga. Sindikati su ostali podeljeni a dvoje aktivista je privedeno.

Prvomajski protest u Beogradu koji su organizovali UGS „Nezavisnost“ i Savez samostalnih sindikata Srbije, počeo je u podne na trgu Nikole Pašića odakle je započeta protestna šetnja prema zgradi vlade Srbije.

Protestu je prisustvovalo oko tri hiljada ljudi.

Skup je organizovan pod parolom „Da plate ustanu, a mladi ostanu“, a u svojim govorima sindikalni predstavnici su podsetili na sve lošije radne uslove u svim sferama, i sve veću degradaciju radničkih prava.

S obzirom na stanje koje sindikati ističu, nije sasvim jasno prisustvo ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića, koji je samo dan ranije izjavio da su radnička prava veća a uslovi rada bolji. Iako realnost svedoči potpuno suprotno tome, Đorđević je izjavio da je na protest došao kako bi poslao poruku da će vlada raditi naporno kako bi radnicima bilo bolje.

Tako je ministar Đorđević ne samo iskoristio priliku da se obrati medijima već je nakon toga, sa sindikalnim liderima, stao i na čelo kolone ispred svih onih koje sprovođenje politika ovog ministra i vlade kojoj pripada dodatno osiromašuje i eksploatiše.

Foto: Matija Jovanović / Mašina
Foto: Matija Jovanović / Mašina

Da ministru nije mesto na čelu prvomajskog protesta primetio je i veliki broj radnika i radnica koji su sa svojim sindikalnim organizacijama prisustvovali skupu. Veliki broj njih je negodovao, dok su neki iz protesta odlučili da bojkotuju šetnju pored lidera sindikata.

Na prisustvo ministra reagovale su i aktivistkinje i aktivisti Levog samita Srbije uzvikivanjem „Đorđeviću lopove“ i „Kolika ti je plata Đorđeviću“, što se nastavilo i kada je Đorđević stao na čelo kolone pored sindikalnih predstavnika.

Foto: Matija Jovanović / Mašina
Foto: Matija Jovanović / Mašina

Zbog pitanja koja su dovikivali ministru: „Šta kažete za radnika koji se ubio u Goši“ i „Šta je s trudnicama koje ostaju bez posla“, policija je privela jednog aktivistu Ne davimo Beograd i jednog iz inicijative Čuvari vatre. Uhapšeni aktivisti su sprovedeni u policijsku stanicu u Majke Jevrosime i protiv njih su podnete prekršajne prijave.

Hapšenje su solidarno pokušali da spreče aktivisti i aktivistkinje Levog samita Srbije, Marks21, Socijaldemokratske unije, Ne davimo Beograd i Čuvari vatre, koji su pratili policiju i okupili se ispred policijske stanice zahtevajući puštanje privedenih.

Pitanje prisustva ministra na protesnoj šetnji za Prvi maj, koji treba da podseti na sve one radničke pobede koje su izborene još u prošlom veku a koje se radnicima nasilno oduzimaju, treba postaviti sindikalnim liderima. Sindikalne izjave za medije o neophodnosti realnog socijalnog dijaloga, a ne samo deklarativnog su suštinski dovedene u pitanje u trenutku kada su dozvolili da o radničkim pravima priča Đorđević i stoji ispred sindikata. Jer radnice i radnici žele realnu a ne deklarativnu borbu za bolja radnička prava i radne uslove, veću zaposlenost, osmočasovno radno vreme, dostojanstvenu platu od koje mogu da žive.

Foto: Matija Jovanović / Mašina
Foto: Matija Jovanović / Mašina

Prethodni članak

„Red, rad i disciplina“ poručuje ministar Zoran Đorđević pred Prvi maj

Zašto napuštamo najbolje prijatelje?

Sledeći članak