„Radimo na ivici gladi i izdržljivosti!“ saopštava sindikat radnika Pošte „Sloga“

Sindikat radnika pošte „Sloga“ upozorava javnost da u Pošti Srbije velika većina radnika egzistira na ivici gladi i radi u nehumanim uslovima bez obezbeđenih sredstva za rad.

„Ne stidimo se da kažemo da je naš najveći problem glad, plata koja se kreće oko 50.000 dinara, što je ispod republičkog proseka i nedovoljno za normalan život sa aktuelnim troškovima i svakodnevnom inflacijom“, stoji u saopštenju „Sloge“.

Iz „Sloge“ reaguju na poslednji finansijski izveštaj preduzeća u kojem je rukovodstvo iznelo tvrdnje da je Pošta u prvom tromesečju 2022. godine ostvarila 10 posto veće prihode u odnosu na isti period prošle godine. „Gde su pare?“, pitaju se sindikalci koji kažu da imaju razloga u sumnju u te „veće prihode“ pošto, kako tvrde: „beskamatna pozajmica za zaposlene u JP Pošta Srbije koju isplaćuje Banka poštanska štedionica prvi put od kada postoji kasni više od mesec dana“.

Niske plate nisu jedini problem koji uočavaju u sindikatu „Sloga“. „Usled nedostatka radnika poštari su primorani da raznose poštu i rejon i po, odnosno pola teritorije više od zaduženja. Kuririma post ekspresa je norma sa nekada 50 povećana na 100 isporuka dnevno, a pričaju da je 20.000 ljudi konkurisalo za rad u Pošti?!“, kaže se u saopštenju.

Usled manjka izvršilaca radnici Pošte se premeštaju po ekspoziturama na „izaslanje“, dok „žene na šalteru rade svaki dan sat vremena duže, vikendom i smenski“. Sa posebnim problemom se suočavaju i poštari koji rade takozvana šira dostavna područja, odnosno u seoskim i prigradskim sredinama. Na njih se, kako se navodi u saopštenju „Sloge“, vrši pritisak da zaduže mopede i bicikle upitnog kvaliteta sa obavezom da ih održavaju o sopstvenom trošku.

Ovakvo saopštenje radnika Pošte nije ne bi trebalo nikoga da iznenadi, podsetićemo da se u poslednjih nekoliko godinina radnici ovog javnog preduzeća kontinuirano bore za poboljšanje svog položaja o čemu ste mogli da čitate na Mašini.

A.G.A.

Prethodni članak

ZA Krov nad glavom: Profesorku Draganu Milisavljević iselila izvršiteljka osumnjičena za falsifikovanje službene isprave

„Neće proći“: održan protest protiv dizanja spomenika učesnicima Novosadske racije

Sledeći članak