Suspenzije u zrenjaninskoj pošti. Radnice i radnici i dalje ne odustaju od svojih zahteva

Radnici pošte u Šapcu toko obustave rada; Foto: Jovana Delic / Udruzenje radnika “Pošte” Srbije – Goran Klještan BOSKE / Facebook

Raste pritisak na poštanske radnice i radnike koji su obustavili rad zbog loših materijalnih uslova u njihovom preduzeću. Nakon informacija o različitim oblicima pritisaka u poštama širom zemlje, jutros je radnike pošte u Zrenjaninu dočekalo rešenje o suspenziji.

Juče su nam izdati radni nalozi koje niko od kolega nije prihvatio. Jutros nas je već dočekala pravnica sa izdatim rešenjima o suspenziji. Njih takođe niko od kolega nije prihvatilo. Izjavio je za Mašinu radnik pošte u Zrenjaninu, Dragan Vujin.

Kako još saznajemo, radnicima koji su obustavili rad, nije dozvoljen ulazak u radne prostore.

Suspenzije izdate su na tri meseca. Trenutno se nalazimo u dvorištu pošte, pošto nam je zabranjen ulazak u radne prostorije.

Jedan od postupaka koji poslodavci znaju da primene protiv obustave rada je privremeno angažovanje novih lica na mesta radnika koji su obustavili rad. Pitali smo našeg sagovornika, da li uprava Pošte preuzima takav korak.

Situacija je takva da Pošta ne može da nađe radnike i veliki je problem i kad neko treba da ide na odmor ili bolovanje, a kamoli da se zameni ovoliki broj ljudi.

Kako smo ranije pisali, pritisci na radnike i radnice Pošte koji obustavljaju rad od prethodnog ponedeljka su povećani nakon što su u nedelju uveče odbili predlog vlade o povećanju zarada i završetku štrajka.

Reprezentativni sindikati u Pošti ne podržavaju štrajk, radnice i radnici su primorani sami da se izbore za bolje uslove rada.

Žao nam je zbog korisnika usluga Pošte. Mi smo primorani na ovaj korak, prisiljeni smo da se izborimo za naš materijalni položaj, rekao je Dragan Vujin.

Podsećamo da su velika većina radnica i radnika pošte na teritoriji republike obustavili rad zbog lošeg materijalnog položaja u tom preduzeću. Broj zaposlenih koji primaju paltu ispod republičkog proseka je oko 12.500. Plate mnogih su zapravo bliže minimalcu nego republičkom proseku, što ove ljude stavlja u težak ekonomski položaj.

M.M. i A.J.


Prethodni članak

Pojačani pritisci na radnike i radnice Pošte koji štrajkuju

Izbori u Britaniji: hoće li neoliberalizam biti uzdrman?

Sledeći članak