Radnici Banovića u štrajku: Rudari sretno!

Snimak ekrana; BHRT – Radiotelevizija Bosne i Hercegovine / youtube

Radnici Rudnika mrkog uglja Banovići, u Bosni i Hercegovini, već nekoliko dana štrajkuju. Njihovi zahtevi su isplata punog iznosa plata, povećanje toplog obroka i poboljšanje uslova rada. Rudari su juče blokirali i prugu do Tuzle nakon čega su intervenisale specijalne jedinice policije.

Pozdrav. Sretno!

Ovaj tradicionalni pozdrav rudara Nazim Javrić nije uputio svojim kolegama koji odlaze u jamu već upravi firme. Kako je izjavio za N1, ukoliko ne dođe do pozitivnog ishoda štrajka spreman je da napusti svoj posao nakon trideset i šest godina rada.

Plata rudarima podzemnog kopa Omazići je umanjena i sada u proseku iznosi oko 520 KM (oko 31.000 dinara) što je, kako kažu, šest puta manje nego plata direktora. Topli obrok iznosi 10 KM a štrajkači traže da se iznos podigne na 15 KM.

Iz uprave objašnjavaju da su plate jamskih rudara umanjene za 150 do 200 KM pošto njihov pogon u poslednje vreme radi smanjenim kapacitetom. Pored toga, uprava je iskoristila i standardne optužbe da je u štrajk „politika umešala prste“.

Štrajk svakako jeste politička stvar, a u ovom slučaju je to politički otpor obespravljenih rudara koji su se samoorganizovali pošto ni sindikat ne želi da stane iza njihovih zahteva.

S druge strane, vlada Tuzlanskog kantona se latila politike sile i poslala specijalne policijske jedinice da uklone rudare sa pruge koju su blokirali.

Rudari su blokirali prugu koja od Banovića prevozi ugalj dobijen sa površinskih kopova do termoelektrane u Tuzli. Nakon intervencije policije rudari su se povukli i nastavili štrajk ispred upravne zgrade preduzeća.

Ugalj iz Banovića je najznačajniji resurs za proizvodnju struje u Bosni i Hercegovini, a kako kažu iz uprave, gubitci preduzeća će iznositi i do 500.000 KM ukoliko se štrajk ne prekine. Inače, rudne rezerve uglja na prostoru Banovića su jedne od najvećih u Evropi i svetu.

Rudari sretno!

M.M.

Prethodni članak

Državni sekretar nije primetio kritike na račun medijskih sloboda

Čudovišta koja stvaraju naši mediji

Sledeći članak