Radnici Falk Ista započeli pregovore sa menadžmentom, stigla i podrška od vaspitačica

Radnici knjaževačkog Falk Ist-a koji su u štrajku od 2. juna, juče su imali sastanak sa rukovodstvom fabrike. Kako javlja sindikat „Sloga“ razgovori će biti nastavljeni u petak kada se očekuje dolazak vlasnika iz Italije. Nakon civilnog sektora podršku knjaževačkim radnicima uputio je i sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije.

Iz sindikata „Sloga“ saopštavaju da je na sastanku sa menadžmentom fabrike bilo pomaka u pregovorima u vezi sa štrajkačkim zahtevima, ali i da još uvek nije postignut dogovor. Oni očekuju da će menadžment razgovarati sa vlasnikom iz Italije čiji se dolazak i nastavak razgovora očekuje u petak.

Učesnici sastanka bili su predstavnici menadžmenta, predvođeni Srđanom Minićem sa saradnicima, Štrajkački odbor „Sloge“ na čelu sa Urošem Savićem, predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić sa saradnicima, i Željko Veselinović, predsednik sindikata „Sloga“ iz Beograda sa pravnicom.

Do pregovora je došlo nakon što su radnici organizovali šetnju kroz grad kojoj je prisustvovalo oko 800 ljudi a zatim i blokadu ulaza u fabrički krug na koji su parkirali traktor.

Nakon podrške organizacija civilnog društva podršku radnicima Fakl Ista je uputio i Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije.

Iz ovog sindikata kažu da im je veoma poznato kako izgleda život na minimalcu koji prima i veliki broj radnica i radnika Falk Ista.

„Na minimalcu su i čitave tehničke službe u predškolskom vaspitanju i obrazovanju, i to bez toplog obroka i regresa. Baš kao i radnici Falk Ista, naši radnici najbolje znaju šta znači živeti na minimalcu, koja se usklađuje jednom godišnje i nikada ne dostiže minimalnu potrošačku korpu“, stoji u saopštenju sindikata.

Oni podsećaju da se vaspitačice bore i za promenu uredbe o prodškolskom obrazovanju kako niko ne bi bio na minimalcu.

„Borba radnika u Falk Istu pokazuje nam, stoga, još jednom ispravnost naših zahteva i potencijalno otvara prostor za povećanje plata i u drugim sektorima, uključujući naš“, navode iz sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

M.M.

Prethodni članak

SUPERHIK ekonomija nasleđivanja – najveći prenos bogatstva u istoriji SAD

Poverenje u obrazovni sistem još jednom narušeno, upozoravaju stručnjaci za obrazovanje

Sledeći članak