Radnici Folksvagena u Tenesiju su osnovali prvi sindikat u stranoj automobilskoj kompaniji na jugu Amerike

Radnici u fabrici Folksvagena u Čatanugi, u Američkoj državi Tenesi, velikom većinom su izglasali pridruživanje sindikatu Ujedinjenih automobilskih radnika (UAW). Ovo je prvi put da su radnici jedne fabrike automobila u stranom vlasništvu u južnom delu SAD, koji je kroz istoriju imao slabo prisustvo sindikata, organizovali sindikat.

Prošlog petka, radnici Folksvagena u Tenesiju glasali su sa 2.628 prema 985 da se pridruže UAW-u nakon što su bili svedoci uticaja značajnog štrajka ove sindikalne centrale sindikata prošle jeseni. Kao što smo ranije pisali, u decembru 2023. UAW je objavio da pokreće najveću kampanju sindikalnog organizovanja u modernoj istoriji, ciljajući na 35 fabrika u vlasništvu 13 kompanija proizvođača automobila, uključujući Folksvagen, Mercedes, Teslu, BMV, Tojotu, Nissan i Hiundai.

Iako je Folksvagen tvrdio da neće uticati na odluke radnika, UAW je podneo tužbu protiv kompanije zbog antisindikalnog delovanja u decembru prošle godine. Kako smo ranije pisali, Folksvagen je oduzimao letke UAW-a koji su deljeni u prostorijama za odmor radnika koje je i primoravao da slušaju antisindikalne prezentacije.

Političari sa juga Amerike su otvoreno govorili o svom protivljenju formiranju sindikata, uključujući i republikanskog guvernera Tenesija, Bila Lija, koji je izazivao strah tvrdeći da će sindikat „ugroziti radna mesta“.

Predsednik Amerike Džo Bajden je brzo iskoristio priliku da se prikaže kao zaštitnik radnika, pa je u svom saopštenju rekao: „Dozvolite mi da budem jasan republikanskim guvernerima koji su pokušali da potkopaju ovo glasanje: nema čega da se plašite od američkih radnika koji koriste svoj glas i svoje zakonsko pravo da formiraju sindikat ako tako žele“. Ipak, ovo ne treba da zavara, pre samo dve godine sam Bajden je blokirao pravo američkih železničara na štrajk.

UAW je do sada bio militantan u svojoj kampanji za ujedinjenje radničke klase, ali njen predsednik Šon Fejn se približio Bajdenu uprkos tome što je kritikovao predsednika u prošlosti. Vreme će pokazati u kom pravcu će rukovodstvo sindikata krenuti, ali jedno je sigurno: radnici Amerike se bude i zamah je na njihovoj strani.

A.M.

Prethodni članak

Klimatske promene negativno utiču na zdravlje preko dve milijarde radnika godišnje

Rekordan broj brana i drugih prepreka je uklonjen u Evropi prošle godine

Sledeći članak