Radnici General Electric-a zahtevaju od kompanije da im omogući proizvodnju respiratora

Foto: rik-shaw 黄包车 / Flickr

Radnici i radnice američke kompanije General Electric (GE) su stupili u štrajk kako bi rukovodstvo firme prisilili da njihova firma započne proizvodnju respiratora koji su u vreme pandemije jedna od najtraženijih roba u svetu. Sjedinjene Države su trenutno zemlja sa najviše ljudi zaraženih koronavirusom a liberalizovani zdravstveni sistem se teško nosi sa krizom.

Respiratori su očajnički potrebni bolnicama u Njujorku, Kaliforniji, državi Vašington i na Floridi. Uskoro će se pojaviti manjak od Istočne obala do Zapadne obale, od Portorika do Havaja, od Aljaske i Ilinoisa do Teksasa, rekao je predsednik sindikata CWA Kris Šelton.

Ova izjava predsednika sindikata (Industrial Division of Communication Workers of America IUE-CWA) usledila je nakon što su se radnici i radnice nekoliko fabrika u okviru kompanije GE odlučili za organizovanje protesta. Nezadovoljstvo radnika je iskazano juče tako što su obustavili rad u pogonima držeći propisano odstojanje između sebe zbog opasnosti od širenja koronavirusa.

Do obustave rada je došlo nakon što je menadžment kompanije GE objavio planove da otpusti 10% radnika koji rade u sektoru avio-industrije u ovoj kompaniji, kao i da pošalje na „privremeno odsustvo“ polovinu radnika koji rade na održavanju. Iz kompanije se nadaju da će ovim merama uštedeti od 500 miliona do jedne milijarde dolara. Gotovo istovremeno se pojavila i vest da je američki kongres odobrio desetine milijardi dolara kao pomoć avio industriji, s tim da su iz GE-a rekli da ne planiraju da potražuju ta sredstva.

Radnici GE-a koji su stupili u štrajk smatraju da nema nikakve potrebe za otkazima već da se uz minimalne izmene u postrojenjima u kojima proizvode motore za avione mogu proizvoditi prekopotrebni respiratori. GE je inače, u okviru svog sektora zdravstva, jedan od najvećih proizvođača respiratora, ali sada ne mogu da podmire potrebe tržišta, a radnici koji su stupili u štrajk misle da se otpuštanjima smanjuju kapaciteti za povećanje proizvodnje respiratora.

Ako nam GE veruje da možemo graditi, održavati i testirati motore koji se ugrađuju u raznim letelicama kojima putuju milioni ljudi, zašto nam ne bi verovali da možemo da pravimo respiratore?, rekao je sindikalni predstavnik GE fabrike iz Kanzasa.

GE motor aviona; Foto: Hunini / Wikimedia Commons

Sjedinjene Američke Države su trenutno zemlja sa najvećim brojem zaraženih koronavirusom, što prati i sve veći broj potvrđenih smrtnih slučajeva. U nekim bolnicama su respiratore morali da tehnički izmene tako da na jedan anaprat povežu dvoje pacijenata kojima život zavisi od ove tehnologije.

Borbom da se proizvodni kapaciteti njihovih fabrika iskoriste za proizvodnju respiratora ovi radnici se ne bore samo protiv otpuštanja već jasno stavljaju do znanja da su spremni da svoja znanja i veštine stave u korist borbe protiv pandemije.

Naša država zavisi od ovih visoko kvalifikovanih radnika i sada se pitaju zašto se suočavaju sa otpuštanjima umesto da imaju priliku da koriste svoje neverovatne veštine kako bi spasili živote ljudi, zaključuje Kris Šelton.

Sve veći broj radnika i radnica širom sveta i pored opasnosti od virusa stupa u štrajkove i proteste kako bi sačuvali svoja radna prava ali i pravo na zaštitu i sigurnost tokom epidemije i vanrednog stanja. U Italiji se veliki broj malih štrajkova i protesta pretvorio u generalni štrajk, dok se trenutno u skladištima i drugim postrojenjima kompanije Amazon vodi jedna od najznačajnijih borbi radničke klase.

M.M.

Prethodni članak

Na današnji dan rođen je Đorđe Andrejević Kun

Ekonomske mere Vlade – kome to država (ne)pomaže

Sledeći članak