Radnici Jure su dva dana u štrajku, ali su obespravljeni od 2010. godine

Radnici kompanije Jura u Leskovcu su u potpunoj obustavi rada već dva dana. Iako izloženi pritiscima i pretnjama od strane južnokorejske kompanije, štrajk se nastavlja, a podrška je sve brojnija. Ipak, ovo nije prvi put da radnici Jure štrajkuju. Moramo se podsetiti da njihova borba za osnovno ljudsko dostojanstvo traje od samog otvaranja fabrike, 2010. godine.

radnice Jure

Radnici Jure od petka su organizovali štrajkove upozorenja, a od ponedeljka su pokrenuli potpunu obustavu rada.

Podsetimo, zahtevi za koje poslodavac tvrdi da nema kapaciteta da ispuni su: povećanje plate u iznosu od 20%, obračun bonusa na prisutnost po danu prisutnosti na radnom mestu, povećanje naknade za topli obrok na 400 din neto, opredeljivanje dodatnih 5.000.000 din na mesečnom nivou za sredstva za higijenu u toaletima na nivou cele kompanije.

„Dve nedelje pre objavljivanja štrajka naš sindikat je poslao poslodavcu poziv da razgovaramo o ovim problemima međutim nismo dobili odgovor. To je samo doprinelo da izađe na videlo nezadovoljstvo koje se akumulira godinama među radnicima u Juri. Ljudi su pre svega nezadovoljni zbog niskih plata i kažnjeničke politike smanjivanja zarada čak i zbog samo jednog dana bolovanja“, rekao je Predrag Stojanović iz štrajkačkog odbora za Mašinu.

Radnicima južnokorejske kompanije Jura u Leskovcu koji štrajkuju podršku su javno izrazili Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Zeleno-levi front, politička platforma „Solidarnost“, leskovački odbor stranke Srbija centar i dva leskovačka doktora kod kojih se leče radnici i radnice Jure. Prema navodima Radničkog glasa, gradonačelnik Leskovca juče je takođe podržao zahteve sindikata.

Foto: Marko Risović / Kamerades

Godine kršenja radničkih prava

Ovo nije prvi put da je kompanija Jura u centru pažnje zbog kršenja osnovnih radničkih prava i narušavanja ljudskog dostojanstva.

Jura je stigla u Srbiju 2010. godine kao jedna od kompanija koja je dobila milionske subvencije iz državnog budžeta, uz dodatnu pogodnost besplatnog korišćenja državnog zemljišta za izgradnju infrastrukture potrebe fabrike. Sa tri fabrike za proizvodnju kablova za automobilsku industriju u Leskovcu, Nišu i Rači, Jura je postala jedan od značajnijih poslodavaca, posebno na jugu Srbije.

Južnokorejska kompanija je samo do februara 2015. od države dobila ukupno 25 miliona evra subvencija, a ugovori koje je Srbija potpisala s tom kompanijom nisu dostupni javnosti.

Nisu zaboravljeni ni slučajevi iz 2016. godine kada su mediji izveštavali da radnici nose pelene jer ne mogu ići u toalet.

S početkom krize nastale usled širenja virusa COVID19, počelo je i novo poglavlje u Jurinom poslovanju u Srbiji.

Radnici Jure u Rači su se zabrinuli da bi fabrika mogla da doprinese širenju koronavirusa u njihovom gradu, budući da svakodnevno dolazi veliki broj radnika iz okolnih gradova. Pritisnuta protestima radnika, farbrika je i nakon postignutog dogovora o smanjenju obima posla kršila isti, a jedan od radnika koji se tome usprotivio, Slaviša Pajović – uhapšen je.

Ako ih ne hapse, onima koji žele da se organizuju sledi premeštanje na najteže poslove, na one početničke, i razdvajanje od bliskih drugova u radu. To strategija korporacije, i u Rači, i u Nišu i u Leskovcu.

Od početka rada u Srbiji, kompanija je gušila svaki oblik socijalnog dijaloga i poštovanja zakona i Ustava Republike Srbije. Među prvima su otkaz dobile predsednica i potpredsednica tek osnovanog sindikata „Sloga“, Marijana Ilić i Neva Vučković, zbog čega je ovaj sindikat održao protest ispred ambasade Južne Koreje u Beogradu. Takođe, sindikalac Dalibor Nikolić, jedini od 2.700 radnika južnokorejske kompanije „Jura“ u Nišu, koji je 2022. godine „podigao glas“ zbog tropskih temperatura u pogonima, bio je suočen sa represalijama.

Marković i Stojanović na protestu ispred Jure
Marković i Stojanović na protestu ispred Jure; Foto: Savez samostalnih sindikata Srbije

Sindikalni predstavnik Predrag Stojanović bio je progonjen od strane južnokorejske kompanije, koja se tri godine borila da mu uruči otkaz, ali su i Osnovni sud u Leskovcu i Apelacioni sud presudili u korist sindikalca.

Ono što je najporaznije je da je ta kompanija 2013. godine donirala dva putnička automobila Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike na zahtev tadašnjeg ministra Jovana Krkobabića, čime je direktno obesmišljen rad Inspekcije rada koja deluje u sklopu tog ministarstva, podsetio je sindikat „Sloga“, dodavši da je za njih i celokupnu javnost to čista korupcija. Donacija je primljena, a patnje radnika u toj fabrici su se nastavile.

Više o problemima i borbama radnika i radnica Jure proteklih godina možete čitati na Mašini.

A.G.A

Prethodni članak

„Veoma je hrabro štrajkovati protiv poslodavca koji je miljenik vlasti“, kaže Mario Reljanović o štrajku u Juri

CPE: Zahtevi radnika iz Jure su opravdani

Sledeći članak