Radnici na gradilištu Linglonga obustavili rad zbog neisplaćenih zarada. „Kad nema zarada, oni bukvalno više nemaju šta da izgube“, smatra Hristina Piskulidis

Radnici iz Kine i Vijetnama koji rade na izgradnji fabrike guma kompanije Linglong u Zrenjaninu jutros nisu došli na posao, javljaju mediji. Hristina Piskulidis iz ASTRA-e smatra da to ne treba da nas čudi imajući u vidu dosadašnji tretman radnika na tom gradilištu.

Ulaz na gradilište Linglonga

Prema pisanju Danasa i N1 kineski i vetnamski radnici koji rade na izgradnji Linglongove fabrike u Zrenjaninu jutros nisu došli na svoja radna mesta a navodni razlog je to što im zarade nisu isplaćene nekoliko meseci.

„Imajući u vidu da su radnici zaposleni na gradilištu fabrike Linglong bili višestruko eksploatisani i da su im na različite načine ugrožavana i ljudska i radna prava, na šta su oni bili spremni da oćute i otrpe – neisplaćivanje zarada je sigurno bilo zadnja odstupnica i kap koja je prelila čašu“, komentariše za Mašinu Hristina Piskulidis iz organizacije ASTRA koja se dugi niz godina bavi i pitanjem položaja stranih radnika u Srbiji.

Naša sagovornica smatra da neisplaćivanje zarada ima velike posledice kako na radnike tako i na njihove porodice:

„Znamo da su radnici poreklom iz vrlo siromašnih sredina i da taj novac ne znači samo njihov opstanak nego i opstanak njihovih porodica. Kad nema zarada, oni bukvalno više nemaju šta da izgube, odatle možemo reći i da je štrajk u tom smislu očekivan“, kaže Piskulidis za Mašinu.

Ona smatra da nesiplaćivanje zarada stavlja radnike i pred dodatne rizike:

„Bez sredstava njima su ruke vezane, odnosno ne mogu da napuste situaciju eksploaatcije tek tako ako nemaju novca da odu. Oni su u riziku i od drugih eksploatatora, trgovaca ljudima ili krijumčara ukoliko nelegalnim kanalima pokušaju da napuste ovu nezavidnu situaciju“, komentariše Piskulidis.

Prema svedočenjima radnika sa kojima su novinari imali kontakt danas na gradilištu nema ni podizviđača kojima Linglong navodno takođe duguje novac.

Piskulidis podseća da radovi na igradnji fabrike kasne, odnosno da je početak proizvodnje planiran za mart ove godine, „što ukazuje na nedostak sredstava“, veruje naša sagovornica.

„Imajući u vidu dosadašnji tretman radnika, ne iznenađuje što je prvo na njima počelo da se štedi“, kaže Piskulidis.

„U narednim danima treba pratiti ponašanje domaćih institucija, vladajuće garniture i provladinih medija po ovom pitanju. Dosta su nas začudili tekstovi u Blicu – koji ume da balansira, ali je prevashodno naklonjen vladajućoj garnituri – o lošem tretmanu radnika u Linglongu koji je objavljen bukvalno pre neki dan“, zaključuje Piskulidis.

M.M.

Prethodni članak

Ima li u Srbiji zelenih poslova?

Ziđin saopštio da je miniranje na planini Starica u Majdanpeku mera predostrožnosti, građani i dalje zabrinuti

Sledeći članak