Radnici platformskih kompanija ne zarađuju egzistencijalni minimum

Na predstavljanju izveštaja Fairwork Serbia 2023 ukazano je na problem zarada i ugovora sa kojima se suočavaju radnici platformskih kompanija.

Dostavljači platforme Glovo u Beogradu

Centar za istraživanje javnih politika predstavio je rezultate ovogodišnjeg istraživanja rada platformskih kompanija u Srbiji. Istraživači su ove godine pratili rad Wolta, Glova, Yandexa i Mister D. Na predstavljanju izveštaja „Fairwork Serbia 2023: (D)ostavljeni na cedilu” istraživački tim je skrenuo pažnju da radncici platformskih kompanija ne zarađuju egzistencijalni minimum. 

Nijedna platforma, tokom perioda istraživanja, nije mogla da garantuje isplatu zarade koja je na nivou egzistencijalnog minimuma po satu nakon troškova, a koja, prema računici Centra, iznosi 312 dinara.

Egzistencijalni minimum je zarada koju smo na Mašini obično nazivali platom za život, vodeći se engleskim terminom „living vage“. Kako smo pisali ranije, prema računici Centra za politike emancipacije plata za život je, na osnovu troškova iz 2021. godine, iznosila 115 hiljada dinara.

Platforme su tokom 2023. godine promenile način obračuna plate što je dovelo do toga da kuriri moraju da rade duže i intenzivnije kako bi zadržali prihode koje su ostvarivali prošle, 2022. godine. 

 „Takozvano dinamičko određivanje cena dostave dovelo je do toga da na kraju dana kuriri moraju da rade duže i intenzivnije da bi zadržali prihod kakav su imali godinu dana ranije. O tome svedoči i nezadovoljstvo kurira izraženo kroz štrajk i javno iznošenje nezadovoljstva zaradama u javnost“, objasnila je Branka Anđelković, koosnivačica i programska direktorka Centra, i vodeća istraživačica Fairworka za Srbiju. 

Takozvano dinamičko određivanje cena dostave je, kako je na prezentaciji izveštaja objasnio dostavljač Glova Vukman Janjušević, „ubrzalo rad aplikacije“ i time je omogućilo da kuriri povećaju broj dostava na sat. Ali ujedno su smanjeni bonusi koji predstavljaju varijabilni deo određivanja zarada, i krajnji rezultat je da dostavljači moraju raditi više da bi zaradili isti novac kao 2022. godine. 

Pored problema sa platama, radnici platformi nastavljaju da rade bez direktnog ugovora sa njihovim pravim poslodavcem, platformskom kompanijom, što takođe nepovoljno utiče na položaj radnika.  

„Iako godinama beležimo da značajan broj kurira radi bez odgovarajućeg ugovora o radu ili privremenom angažovanju, izostala je akcija Inspektorata rada. Ipak raduje da su Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, Agencija za bezbednost u saobraćaju i Komisija za zaštitu konkurencije pokazali interesovanje za uređivanje poslovanja platformi. Očekujemo da Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine i Ministarstvo za informisanje i telekomunikacije takođe daju doprinos uređivanju ovog sektora“, rekla je Tanja Jakobi izvršna direktorka Centra i istraživačica.

Prema stručnjaku za radna prava Darku Božičiću mnogi problemi radnika platformi bi bili rešeni kada bi oni sklapali ugovor o radu sa platformskim kompanijama za koje rade. 

„Radnici platformi uglavnom imaju ugovor sa drugim privrednim društvima koji igraju ulogu posrednika. Da radnici imaju ugovor o radu sa poslodavcem za koga zaprvo rade, mnogi problemi bi bili rešeni, jer bi postojali jasni zakonski uslovi koji moraju da budu ispunjeni“, rekao je Božičić na predstavljanju izveštaja „Fairwork Serbia 2023: (D)ostavljeni na cedilu“.

Za ključne nalaze i rangiranje platformskih kompanija pročitajte naš prethodni tekst ovde.

Prethodni članak

Rast akciza pratiće siromašenje stanovništva

Minimalac povećati za 10, pa 20%, zahtevaju potpisnice Deklaracije o plati za život

Sledeći članak