Radnici Pošte ne priznaju sporazum Vlade i reprezentativnih sindikata

Predstavnici reprezentativnih sindikata u Pošti Srbije su juče potpisali sporazum sa rukovodstvom kompanije i predstavnicima Vlade čime je, kako je saopšteno, prekinuta obustava rada u ovom javnom preduzeću. Ipak, radnici koji su stupili u obustavu rada ne prihvataju ovaj dogovor a imaju rok da danas do 12 časova nastave sa radom.

Potpisan sporazum

Sinoć, pred Drugi dnevnik RTS-a, je u Vladi Srbije premijerka u ostavci Ana Brnabić potpisala sporazum o prekidu obustave rada sa predstavnicima reprezentativnih sindikata Pošte Srbije.

„Sporazumom je dogovorena isplata jednokratne pomoći svim radnicima, izuzev rukovodstvu, u iznosu od po dvadeset hiljada dinara najkasnije do 25. novembra i povećanje plata od 1. novembra ove godine svim zaposlenima u tehnologiji u iznosu od 10 odsto“, kaže se u saopštenju Vlade.

Radnici Pošte mogu očekivati i dodatno povećanje plata 1. januara 2024. godine i ono će iznositi 10 odsto – što čini kumulativno povećanje plate u iznosu od 21 odsto u odnosu na trenutne zarade u tehnologiji. Postignut je dogovor i o uvećanju zarada svim zaposlenima u administraciji, izuzev rukovodstvu, od 10 odsto, počevši od 1. januara 2024. godine.

Sa sastanka je poslato i obećanje da neće biti sankcionisanja radnika zbog, kako se kaže „nezakonite obustave rada“, za sve radnike koji ispune dogovor o prestanku obustave danas, 16. novembra, u 12 časova.

Kome sat odbrojava?

Problem koji od ranije postoji u Pošti, kao i u drugim velikim javnim preduzećima, je da reprezentativni sindikati zapravo i nemaju jako uporište među radnicima.

U ime radnika Pošte su ovaj sporazum potpisali predstavnici Sindikata PTT Srbija, sindikata „Radnik“ i sindikata JP PTT saobraćaja Srbija „Nezavisnost“. Međutim ti sindikati nisu učestvovali u obustavi rada niti su pozvali svoje članove da se pridruže obustavi rada u koju je stupio veliki broj njihovih koleginica i kolega.

Obustavu rada su započeli samoorganizovani radnici u radnoj jedinici Pošte u Novom Sadu 24. oktobra nakon čega su im se pridruživali i radnici iz drugih mesta. Javnu podršku u ovoj borbi, oni su dobili od sindikata „Sloga“ i Samostalnog sindikata koji nisu reprezentativni u Pošti i koji su i ranije podržavali borbe zaposlenih.

„Oni koji su potpisali taj sporazum u Vladi ne predstavljaju volju radnika, niti volju većine, a pogotovo ne nas koji smo stupili u obustavu rada. Ljudi koji su u obustavi su to glatko odbili čak je od jutros još gradova i pošta ušlo u obustavu u znak solidarnosti prema kolegama iz Novog Sada od kojih je ovo i krenulo“, rekao je za Mašinu Stefan Mitrović, predsednik sindikata „Sloga“ u Pošti.

On dodaje da je odbijen predlog Vlade, kao i da su na njihove ucene i zastrašivanja odavno navikli. „Taj ultimatum da prestanemo sa obustavom do 12 časova nas je još više osnažio da istrajemo u ovoj borbi do kraja“, poručio je Mitrović.

Podsećamo, zahtevi poštara su povećanje broja radnika, povećanje plate od minimalno 30 odsto, prekid „tihe“ diskriminacije prema zaposlenima i zvanične garancije od Vlade Srbije da će zahtevi biti ispunjeni. Od kada je pokrenuta obustava rada neki od radnika su bili suočeni sa pretnjama otkazom ili premeštanjima dok su mnogi juče dobili zarade za oktobar umanjene za one dana kada su bili u obustavi.

M.M.

Prethodni članak

Otvaranje izložbe „Nećemo u fioku“ Ivane Smiljanić u ULUSu

Istraživanje o nasilju među mladima u Beogradu

Sledeći članak