Raste nezadovoljstvo radnika kompanije Ziđin

Pedesetak radnika iz Kine nezadovoljnih radnim uslovima juče je započelo protest ispred sedištva kompanije Ziđin u kojoj su angažovani. Paralelno sa tim sindikat „Nezavisnost“ iz ove kompanije saopštio je da po novom kolektivnom ugovoru poslovodstvo te kompanije planira ukidanje brojnih beneficija zaposlenima, umanjenje cene noćnog rada i ukidanje regresa.

U samo jednom danu dve grupe radnika kineske kompanije Ziđin, koja upravlja rudarskim basenom u Boru, podigle su glas protiv loših radnih uslova i umanjenja radnih prava u ovoj kompaniji.

Ovo je sramota za Kinu. Došli smo u Evropu da brukamo našu zemlju. Stidimo se, stidimo se…, rekao je jedan od kineskih radnika, prenosi Beta.

Radnici iz Kine angažovani na izgradnji jalovišta u rudniku „Čukuru Peki“ koji je pod upravom kompanije Ziđin, nezadovoljni su zaradom ali i uslovima u smeštaju i ishranom, kako navodi Beta oni su izjavili da se osećaju „kao zatvorenici“ pošto im nije dozvoljeno ni da odu do Bora.

Kineski radnici svoje plate primaju u Kini i rekli su da će tamo i pokrenuti tužbu protiv Ziđina. Tako se u Srbiji ne plaćaju ni porezi i doprinosi što je jedan od radnika ocenio kao izigravanje „zakona Srbije“, dok je istovremeno veliki broj srpskih radnika na tom projektu ostao bez posla, navodi Beta.

Naši radnici koji se bune protiv Ziđina stavljaju se na crnu listu i tako ne mogu da se zaposle ni u kompaniji koja saradjuje sa Zidjinom. Neki radnici na tom projektu rade preko 250 sati mesečno a plaćeni su svega oko 700 evra, rekao je jedan od njih.

Bor. Foto: Marko Miletić / Mašina

Žiđin pokušava da umanji plate i beneficije radnika u novom kolektivnom ugovoru

Da ni građanima Srbije koji su zaposleni u ovoj kompaniji nije sve po volji potvrđuje sindikat „Nezavisnost“ iz Ziđina. Beta prenosi da je ovaj sindikat početkom januara sa poslodavcem ušao u pregovore o zaključenju kolektivnog ugovora, ali da poslovodstvo te kompanije planira ukidanje brojnih beneficija zaposlenima, umanjenje cene noćnog rada i ukidanje regresa.

Osnovna zarada nema više koeficijent radnog mesta čija se vrednost utvrđivala na osnovu vrste i stepena stručne spreme odnosno obrazovanja, složenosti poslova, odgovornosti na poslu i uslova rada, a isključeno je usklađivanje ugovorene cene rada za efektivni radni čas sa procentom povećanja minimalne cene rada po satu saglasno odlukama Socijalno-ekonomskog saveta Srbije, rekli su Beti u sindikatu „Nezavisnost“.

Ziđin pokušava i da do zakonskog minimuma umanji nadoknade za rad na dan državnog i verskog praznika kao i za Dan rudara sa 150 odsto na 110 odsto, za rad noću umanjenje je sa 35 odsto na 26 odsto, koliko i za prekovremeni rad.

Smanjena je visina naknade zarade sa 85 odsto na 60 odsto prosečno ostvarene zarade u prethodnih 12 meseci, troškovi za ishranu radnika (topli obrok) su umanjeni za 21,7 odsto. Regres je smanjen za 63,77 odsto, a otpremnina za odlazak u penziju je smanjena sa tri bruto zarade zaposlenog na dve prosečne bruto zarade u Srbiji, navode u sindikatu.

I to nije sve. Poslodavac je znatno umanjio i poklon čestitke novorođenče, izbrisao je učešće zaposlenih u dobiti kompanije, a na udaru su i primanja invalida rada.

Iz sindikata najavljuju da će iskoristiti sva zakonska sredstva kako bi zadržali prava koja radnicima garantuje aktuelni kolektivni ugovor.

M.M.

Prethodni članak

Povodom novog konkursa za MSUB: institucije upropašćene i marginalizovane?

Hiljade ljudi podržalo frilensere. Pregovori sa Vladom najavljeni za ponedeljak

Sledeći članak