Radna prava i organizovanje u vreme pandemije

U organizaciji portala Mašina u četvrtak, 17. decembra od 18h možete ispratiti online tribinu o radnim pravima i organizovanju u vreme pandemije u regionu.

Koronavirus je svakako obeležio odlazeću godinu. Međutim, pandemija je donela i nove udare na radna prava i povećala životnu nesigurnost radnika i radnica na globalnom nivou. Ove nove okolnosti su zahtevale i drugačije odgovore i organizovanje kako bi se odbranila postojeća prava i zaštitilo zdravlje radnika i radnica. Koliko je to moguće u uslovima pandemije i dolazeće ekonomske krize, kakva je situacija na tržištu rada ali i kakvi su bili radnički odgovori na novonastalu situaciju razgovaramo sa našim gošćama i gostima.

O organizovanju radnika na internetu razgovaraćemo sa Miranom Pogačarom, jednim od pokretača Udruženja radnika na internetu o čijim akcijama ste mogli da čitate na Mašini. Marijana Cvetković iz Stanice – servisa za savremeni ples će nam približiti udruživanje i borbu za bolje materijalne uslove kulturnih radnika i umetnika i umetnica tokom epidemije. O radnim pravima u Hrvatskoj govoriće Petra Ivšić iz Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) iz Zagreba, dok će o radnim pravima u Sloveniji i organizovanju tamošnjih radnika govoriti Andraž Mali iz organizacije CEDRA. Razgovor će moderirati Marko Miletić, kourednik Mašine.

U razgovoru ćemo se osvrnuti i na takozvanu novu normalnost, koja je za mnoge značila ostvarivanje strahova od gubitka posla, redovna primanja su postala neizvesna i onima koji su se do sada osećali sigurnima, a potencijalno ugrožavanje zdravlja na poslu je postalo pravilo. Neregulisan „rad od kuće“ je postao novi teret za veliki broj ljudi, naročito za one koji vode brigu o deci ili starima koja je tokom pandemije u još većoj meri svedena na individualnu odgovornost.

Tribinu možete pratiti putem alikacije Zoom na ovom linku, ili na Fejsbuk stranici Mašine.

Program se realizuje uz podršku Olof Palme International Center Srbija.

Prethodni članak

Građani pokušali da učestvuju na javnoj raspravi o sudbini vodoizvorišta na Makišu

Kratka istorija studentskih borbi za dostupno obrazovanje u Srbiji, 3. deo

Sledeći članak