Razgovor povodom drugog izdanja knjige „Vazduh kao zajedničko dobro“

Povodom izlaska drugog izdanja knjige „Vazduh kao zajedničko dobro“, Predraga Momčilovića, u sredu od 18h u Kulturnom centru Grad u Beogradu, Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe organizuje razgovor o kvalitetu vazduha i kako da promenimo trenutnu situaciju koja nas guši i ubija.

„Vazduh koji dišemo… I kako ga menjamo!“ naslov je razgovora koji će biti organizovan u sredu povodom drugog izdanja knjige „Vazduh kao zajedničko dobro“, našeg saradnika Predraga Momčilovića čije analize o zagađenju vazduha možete redovno čitati na našem portalu.

„Prosečna osoba može da izdrži do tri nedelje bez hrane, bez vode može da se preživi svega tri ili četiri dana, dok bez vazduha ne može više od nekoliko minuta. Bez kiseonika, koji je sastavni deo vazduha, vitalne funkcije organizma se brzo gase. Ova osobina vazduha je i razlog što se njegovo zagađenje, kada postoji gotovo ne može izbeći“, stoji u najavi događaja.

Zagađenje vazduha postalo je sveprisutno u modernom društvu napominju organizatori događaja koji dodaju da su neki delovi sveta poput Balkana i Srbije dodatno pogođeni ovim globalnim fenomenom.

„Čist vazduh i zdrava životna sredina morali bi da budu zajednička dobra koja su svima dostupna, a do toga je moguće doći pre svega društvenim promenama. Balkan je trenutno najzagađeniji region u Evropi, dok Beograd često zauzima prvo mesto na listama najzagađenijih gradova Evrope i sveta“, kaže se u najavi.

U sredu od 18h u Kulturnom centru Grad možete preuzeti i štampana izdanja knjige „Vazduh kao zajedničko dobro“, a digitalnu verziju možete preuzeti na ovom linku.

U razgovor će učestvovati: Predrag Momčilović, autor knjige; Natalija Stojmenović – Zeleno levi front, gradska odbornica; i dr. Damir Arsenijević – IRGAC Fellow i Front Slobode, Tuzla. Razgovor će moderirati Josip Jagić iz Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.

Prethodni članak

Dvadeset godina bez vode – Zrenjanin kao slika cele Srbije

Građani godišnjicu Novosadske racije obeležavaju pre vlasti

Sledeći članak