Razgovor sa Melisom Vol: Od građana-novinara do „preduzetnika zavere“: mračni preokret digitalne participacije

KC Rex sutra, 4. novembra od 19 časova organizuje online razgovor sa profesorkom Melisom Vol.

Razgovor se organizuje u okviru projekta „Nezavereni u BG i LA – dekonstrukcija teorija zavere i lažnih vesti“ Kulturnog centra Rex. Tom prilikom će profesorka Melisa Vol (Melissa Wall) iz Los Anđelesa održati prezentaciju „koja prati evoluciju participacije u digitalnim medijima od obećavajućeg demokratizma Indimedija (Independent Media Center, IMC) krajem XX veka do kooptacije participacije od strane korporacijskih platformi i profesionalnih novinskih izdanja.“

Participacija je sve više smatrana za prikrivenu, tajanstvenu praksu („dark activity“) koja širi dezinformacije i mržnju. Danas su među istaknutim oblicima „dark“ participacije on-line šeme oglašavanja za prodaju teorija zavere kao ideja, identiteta i robe, obezbeđujući za najistaknutije prodavce vrlo isplative biznise, navode organizatori u najavi.

Dr Vol je profesorka novinarstva na Državnom univerzitetu Kalifornije – Nortridž. Autorka je tri knjige, najnovija je „Građansko novinarstvo: praksa, propaganda i pedagogija“ (Routledge) i većeg broja poglavlja i članaka o građanskom novinarstvu. Osnovala je Pop Up Newsroom, međunarodni projekat izveštavanja za studente novinarstva i bila Fulbrajt stipendistkinja u Libanu, stipendistkinja Fonda za otvoreno društvo u Ukrajini i Instituta za studije interneta u Berglundu. Njene fotografije su objavile brojne novinske kuće a pojavljuju se i kao omoti za knjige.

Predavanje će biti uvod u desetodnevni boravak Melise Vol u Beogradu gde će sa umetnicom Bronvin Moldin (Bronwyn Mauldin) realizovati umetničko istraživanje i projekat.

Predavanje je moguće pratiti putem zoom linka koji možete naći ovde.

I.P.

Prethodni članak

Vebinar: Dekolonijalnost i Istočna Evropa

Protest Sindikata uprave Srbije u četvrtak ispred Vlade

Sledeći članak