Rukovodstvo Pošte odbacilo zahteve radnika. Štrajk se nastavlja

Protest radnika i radnica ispred GPC-a Zemun; Foto: Udruzenje radnika “Pošte” Srbije / Facebook

Nakon sedam dana štrajka u Pošti i potpune obustave rada u nekim radnim jedinicama ove kompanije, došlo je do pregovora između rukovodstva i pregovaračkog tima samoorganizovanih radnika. S obzirom da ništa od zahteva radnika i radnica nije prihvaćeno, oni nastavljaju započeti štrajk.

Od povećanja plata ništa.

Ovako je član radničkog pregovaračkog tima koji je želeo da ostane anoniman za Mašinu opisao sastanak sa rukovodstvom.

Sastanku koji se odigrao u petak uveče u Glavnom poštanskom centru (GPC) u Zemunu, koji je i nukleus ovog štrajka u Pošti, je prisustvovala i izvršna direktorka ovog javnog preduzeća, Mirjana Predojević.

Direktorka, čija je smena bila deo radničkih zahteva pre godinu dana kada su štrajk predvodili sindikati, ni po jednom zahtevu nije izašla u susret štrajkačima, kako nam kaže naš sagovornik.

Rukovodstvo je radnicima ponudilo podelu dobiti iz prethodne dve godine i to tek nakon Uskrsa kada bi se vlada sastala da o tome diskutuje i eventualno to odobri.

Pregovarački tim radnika je izašao ispred GPC-a i okupljenim kolegama i koleginicama, koji su čekali rezultate pregovora, predstavio ovu „ponudu“ rukovodstva.

Okupljeni radnici su odbili pošto je to ono što im sve jedno pripada i ne može se zameniti za povećanje plata, kaže naš sagovornik.

Pritisci na štrajkače se povećavaju

Pregovarački tim radnika i radnica je dobio uveravanja od direktorke „da će opomene koje su donete ostati samo opomene, bez elemenata bilo kakvih sankcija“. Međutim, kako kaže naš sagovornik, pritisci na radnike i radnice u štrajku su sve izraženiji:

Direktori radnih jedinica, upravnici pošta, pa čak i predstavnici sindikata, zastrašuju zaposlene kako će dobiti otkaze, kako ne smeju da učestvuju u protestnim aktivnostima, kako ne smeju da obustave samoinicijativno rad itd.

Još jedan radnik Pošte koji je takođe hteo da ostane anoniman, za Mašinu kaže da su „pritisci neverovatni“.

Objašnjava nam kako poslovodstvo šalje naloge ugovorcima iz svih pošta u Beogradu, pa čak i drugih gradova, da prelaze u GPC u Zemun. Dok u Zrenjaninu prete i šalterskim radnicima koji su takođe obustavili rad.

Ipak, i pored ovih pritisaka sa kojima se suočavaju, predstavnik pregovaračkog tima sa kojim smo razgovarali je jasan:

Radnici su odlučili da hoće dalje da se bore za svoja prava. Odlučujemo kolektivno, niko nije pojedinac u tome.


M.M.

Prethodni članak

Na današnji dan oko 70 radnika i radnica fabrike „Partizan“ počelo je štrajk glađu

Na današnji dan izašao prvi broj Radničkih novina

Sledeći članak