SAD: Da li se Trampu ljulja fotelja?

Donald Trump; Foto: Michael Vadon / Flickr

Predstavnički dom Kongresa SAD je prokrenuo proceduru za izglasavanje nepoverenja (impeachment) Donaldu Trampu, po osnovama zloupotrebe moći i opstrukcije Kongresa SAD.

Nije za očekivati da će impičment dovesti do svrgavanja sa vlasti aktuelnog američkog predsednika jer republikanci imaju većinu u američkom Senatu. Ovaj politički skandal, bi, ipak, mogao posredno naškoditi i Berniju Sandersu.

Procedura za opoziv predsednika SAD ima nekoliko faza. Najsažetije rečeno, Predstavnički dom pokreće istragu o prestupima predsednika koji se sumnjiči za izdaju, korupciju ili „druge teške zločine i prestupe“); isto telo na osnovu istrage može da protiv predsednika podigne optužnicu, nakon čega Senat (gornji dom Kongresa) sprovodi suđenje i eventualno donosi odluku o razrešenju predsednika dužnosti.

Ovo je treći pokušaj impičovanja Trampa – prethodna dva ostala su u fazi istrage. Ovog puta Predstavnički dom optužuje američkog predsednika da je zloupotrebio položaj u cilju prisvajanja budžetskih sredstava za sopstvenu ličnu i političku korist kao i za to da je opstruirao Kongres u istrazi Trampovih aktivnosti u vezi sa Ukrajinom.

Američki Senat će u januaru započeti suđenje. Budući da je za opoziv predsednika potrebna dvotrećinska većina glasova, a da je odnos republikanaca i demokrata u Senatu 53:47, šanse da Tramp zaista i izgubi vlast ovim putem su male. Protiv njega bi trebalo da glasa čak 20 republikanskih senatora, što je teško zamisliti, naročito uzevši u obzir da ni jedan republikanski predstavnik u Donjem domu nije glasao za impičment, te da je u lokalnim izbornim jedinicama od kojih senatorima zavise pozicije podrška Trampu jaka.

Može se, međutim, nagađati o posledicama impičmenta i suđenja po popularnost američkih političara, kako Trampa, tako i senatora koji će za ili protiv njega glasati, te njegovih glavnih rivala u Demokratskoj i Republikanskoj stranci. (Od Senata, uzgred, zavisi i pristup suđenju: ako ono bude kratko i bez svedoka, čemu se Tramp nada, očekivano je da će izazvati manji odjek u medijima.)

Impičment bi mogao da naškodi Trampu (mada ni to nije izvesno), ali i Berniju Sandersu, koji se bori da postane kandidat demokrata na predsedničkim izborima 2020. godine i koga podržavaju mnogi aktivisti i organizacije američke levice.

Kako piše Vašington post, Tramp je pod sumnjom da je uslovio isporuku prethodno odobrene vojne pomoći i zakazani sastanak sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim time da ukrajinski zvaničnici objave diskreditujuće podatke o Džou Bajdenu, koji je je jedan od čelnika Demokratske stranke, a sa Sandersom se takmiči za mesto njenog kandidata na sledećim predsedničkim izborima u SAD.

Pored toga što bi Bajdenova popularnost (kao Trampove žrtve) mogla porasti na račun drugih potencijalnih favorita unutar Demokratske stranke, Sandersovi simpatizeri i podržavaoci upozoravaju na jedan gotovo tehnički problem – kao senator, Berni Sanders će biti u obavezi da prisustvuje suđenju 6 dana nedeljno, „gubeći silno vreme koje bi inače mogao produktivnije da iskoristi u kampanji“.

Mada impičment na prvi pogled deluje kao dobra vest većini onih koji su protiv Trampove spoljne ili ekonomske politike, ili uplašeni mogućim posledicama njegovih nesmotrenih gestova, pojedini levo orijentisani političari, poput Krystal Ball, ukazuju na to da su motivi za impičment politički duboko problematični. Nije li licemerno da se Trampu sudi zbog toga što je zadržao jednu isporuku oružja, a ne za sve vojne, antiimigrantske i antiradničke aktivnosti koje je sproveo?

I.K.

Prethodni članak

Pet najvećih tehnoloških kompanija na svetu optuženo za saučesništvo u odgovornosti za smrt dece u Kongu

Vlast, opozicija i nova leva partija

Sledeći članak