Serija razgovora: Susreti sa levicom

Mreža evropskih levičarskih organizacija, Transform, pokreće seriju online intervjua sa vodećim ličnostima evropskih levih partija. Snimke svih razgovora imaćete priliku da pogledate i naknadno na portalu Mašina.

Već danas od 18 časova možete ispratiti intervju sa Katarinom Martins, nacionalnom koordinatorkom Levog bloka (Bloco de Esquerda) iz Portugala. Intervju će biti vođen preko aplikacije Zoom i može se uživo pratiti preko ovog linka.

U sredu od 18 časova uslediće intervju sa Katjom Kiping, kopredsedavajućom nemačke Levice (Die Linke) i poslanicom u Bundestagu. Intervju možete gledati preko ovog linka, a mi vas podsećamo na naš razgovor sa Katjom Kiping koji smo vodili pre tri godine.

Ova dva razgovora će pratiti serija intervjua sa drugim predstavnicama i predstavnicima evrpskih levih partija, a najavu svakog pojedinačnog događaja možete pratiti preko fejsbuk stranice Transforma.

Osnovni fokus svih diskusija će bitina uticaju pandemije na ekonomski, društveni, politički i kulturni život u određenim zemljama. Evropska unija nije adekvatno reagovala na krizu po javno zdravlje pa je tako i izostala blagovremena pomoć zemljama koje su bile najugroženije koronavirusom. Sve to je dovelo i do promene u percepciji Unije u određenim delovima Evrope, o čemu ste mogli da čitate na Mašini.

Polazeći od ovih dilema, organizatori će sa svojim gostima diskutovati o sledećim pitanjima:

U kojoj se meri i sa kojim posledicama ovi problemi odnose na države čije stranke predstavljaju naši sagovornici? Kako se levica može nositi sa ekonomskom i socijalnom krizom i recesijom za koju je verovatno da će nastupiti? Kako leve stranke povezuju svoje nacionalne strategije sa globalnim problemima, posebno prilivom izbeglica i rešenjima koja hitno zahteva globalna ekološka kriza?

Sve razgovore u ovoj seriji imaćete priliku da pogledate i na portalu Mašina nakon završetka prenosa uživo.

M.M.

Prethodni članak

Nakon 323 dana štrajka glađu umro je Ibrahim Gokček. Policija gađala suzavcem ožalošćene

Za šta oni štrajkuju glađu?

Sledeći članak