Share Fondacija tužila 16 tehnokorporacija

Share Fondacija je tužila Airbnb, Alibaba servis, Amazon, Twitter, Viber, Yahoo i još deset tehnokorporacija zbog kršenja obaveze da odrede svog predstavnika u Srbiji.

Korporacije protiv kojih su podnete prekršajne prijave bile su u obavezi da odrede predstavnika od prošle jeseni, kada je na snagu stupio novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Share Fondacija ih je tužila Povereniku za zaštitu podataka o ličnosti prvog oktobra, nakon što ovu obavezu nisu ispunile ni posle više od godinu dana. 

Korporacije nisu odgovorile Fondaciji na prethodno podneti pismeni zahtev za dokazima o ispunjenju zakonske obaveze određivanja predstavnika, niti je takva informacija javno dostupna, rečeno je u tužbi.

Kako se navodi u saopštenju za javnost Share Fondacije kompanije poput Facebooka, Twittera, Amazona, Netfliksa ili Airbnba obrađuju lične podatke građana Srbije, „dok građani nisu u mogućnosti da neposredno ostvare svoja prava, već su prepušteni automatizovanoj komunikaciji sa robotskim službama u inostranstvu“.

Share Fondacija je pre stupanja na snagu Zakona o zaštiti podataka pozvala dvadesetak tehnokorporacija, uključujući i tužene, da odrede predstavnika u Srbiji. Tada su iz Fondacije konstatovali da pomenute kompanije Srbiju ne posmatraju kao deo Evrope, te njenim građanima ne garantuju prava u vezi sa podacima o ličnosti, dok istovremeno enormno profitiraju upravo na obradi ličnih podataka.

Share je već tužila Google i Facebook. Google je nakon toga postavio predstavnika u Srbiji, dok Facebook nije odgovorio na tužbu. 

U saopštenju se konstatuje da su kazne koje predviđa domaće zakonodavstvo simbolične, za razliku od kazni koje predviđa evropska Opšta uredba o zaštiti podataka.

I.K.

Prethodni članak

Zabrana rada nedeljom u prodavnicama još uvek može biti ugrožena upozoravaju iz slovenačke Levice

Upravni sud u Beogradu uvažio žalbu investitora u Rakiti

Sledeći članak