Sindikalci iz Pošte započinju štrajk glađu dok se rukovodstvo hvali poslovnim uspesima

Trojica radnika Pošte Srbije i članova sindikata „Sloga“ će danas stupiti u štrajk glađu u pokušaju da skrenu pažnju rukovodstvu i javnosti na težak radni i materijalni položaj radnika u ovom javnom preduzeću. Ipak, sudeći po saopštenju povodom Svetskog dana pošte v.d. direktor Zoran Đorđević situaciju u Pošti vidi sasvim suprotno.

U čestitci povodom Svetskog dana pošte koji se obeležava svakog 9. oktobra rukovodstvo ovog javnog preduzeća, na čelu sa direktorom Zoranom Đorđevićem, se pohvalilo stalnim rastom prihoda i povećanjem obima i rastom pruženih usluga ovog javnog preduzeća. Osim toga, Pošta je, sudeći po njenoj upravi, pokazala „korporativnu i društvenu odgovornost i ekonomsku efikasnost“, uz ulaganje u razvojne projekte i racionalizaciju poslovanja. U saopštenju su predstavljeni i neki drugi prioriteti:

„Ulaganja u kadrovski potencijal – obrazovanje i obuku i uslove rada, povećanje broja izvršilaca u tehnologiji ostaju prioriteti rada poslovodstva u narednom periodu, kao i aktivnosti i napori na daljem unapređenju materijalnog položaja zaposlenih, bolji uslovi rada, uz stalni socijalni dijalog po svim pitanjima.“

Da situacija u ovom velikom javnom preduzeću nije baš tako sjajna govore česti protesti i tihi štrajkovi radnika Pošte koji traju već nekoliko godina. Na Mašini ste mogli da čitate o lošem radnom i materijalnom položaju o kojem su svedočili radnici ovog preduzeća, a neki od njih su sada odlučili da započnu i štrajk glađu kao poslednji pokušaj skretanja pažnje na njihove zahteve.

Srđan Popadić, Zoran Pavlović i Stefan Mitrović, radnici JP Pošta Srbije i članovi sindikata „Sloga“ će danas ispred sedišta Pošte u Takovskoj ulici u Beogradu stupiti u štrajk glađu.

„Bedne zarade, katastrofalni uslovi rada i nezainteresovanost poslovodstva koje dolazi isključivo iz redova onih kojima je dato da upravljaju nama, naterali su nas na poslednji i najteži korak radničke borbe, dalje od ovoga nema. Odbićemo svaku medicinsku pomoć i time pokazati da smo ozbiljni u svojim namerama i spremni na sve kako bi radnicima pošte napokon svanulo“, izjavio je Stefan Mitrović, predsednik Sindikata poštanskih radnika „Sloga“.

Iz „Sloge“ se pitaju „o kakvoj dobiti i modernosti kompanije Pošta Srbije gospodin Đorđević priča, ako mu očajni radnici ispred pošte štrajkuju glađu“?

„Očigledno je da gospodin vršilac dužnosti živi u imaginarijumu ekonomskog tigra, a možda ima problema sa sluhom i vidom, jer niti vidi, niti čuje vapaj i krik očajnih radnika i sindikata koji mesecima unazad protestima upozoravaju da rade na ivici gladi,u nehumanim uslovima i bez adekvatnih sredstava za rad“, saopštavaju iz „Sloge“.

Oni još jednom pozivaju direktora Pošte Srbije da pristupi rešavanju njihovih zahteva „koji se tiču upravo onoga na šta se on poziva i hvali, a to je isplata pomoći radnicima iz ostvarene dobiti za koju on tvrdi da postoji“.

M.M.

Prethodni članak

Organizacije i pojedinke traže vraćanje lekcija u udžbenike biologije

Protest u Majdanpeku: „Sledeći put blokiramo Gazelu“

Sledeći članak