Sindikat u Fijatu odustaje od protesta pred početak pregovora sa Vladom

Samostalni sindikat iz kragujevačkog Fijata saopštio je da odustaje od, za danas zakazanog, protesta zbog poziva gradonačelnika Kragujevca, da zajedno sa njim, u ponedeljak odu na pregovore sa predsednicom Vlade Anom Brnabić kako bi razgovarali o budućnosti radnika Fijata.

Štrajk radnika Fiata u Kragujevcu

U istom saopštenju sindikat poziva menadžment kompanije Stelantis (Fijat) da do ponedeljka 30.5. ne preduzimaju nikakve radnje u cilju promene statusa radnika. „Svako takvo postupanje dovešće do naše hitne reakcije“, kažu u sindikatu.

Kako se navodi u saopštenju planirano je da u pregovorima učestvuju i dva druga sindikata koja deluju u kompaniji, kao i zainteresovana grupa radnika. A sindikat od države traži da se država ne ponaša kao medijator, već kao suvlasnik u kompaniji, u koju ulaže svoj novac i da shodno tome zaštiti radnike, odnosno svoje građane.

Iz sindikata još jednom podvalače da Samostalni sindikat neće ništa potpisati bez saglasnosti većine radnika.

Nezadovoljstvo radnika Fijata iz Kragujevca je kulminiralo sredinom meseca kada su od kompanije dobili ponude da prihvate posao u inostranstvu ili da budu proglašeni tehnološkim viškom. Započeti su protesti a sindikati od tada pokušavaju da pohvataju konce i stvore neki prostor za delovanje pošto sva je prilika da nisu bili dobro obavešteni o namerama menadžmenta kompanije.

Ipak, ostaje nejasno zašto sindikati odustaju od protesta koji bi baš pred pregovore mogao da pokaže njihovu odlučnost. Zanimljivo je i da se Ana Brnabić kao pregovaračica i 2017. godine tokom štrajka u ovoj kompaniji pokazala kao dobar zastupnik interesa poslodavca, a ne radnika odnosno građana Srbije kako to žele iz sindikata. Štrajk u Fijatu pre pet godina je neslavno završen nakon što su predstavnici Samostalnog sindikata potpisali sporazum po kojem su se odrekli ustavom garantovanog prava na štrajk u sledeće tri godine.

M.M.

Prethodni članak

Korporativni zločini u ekonomiji honorarnih poslova

Nestašica formule za bebe u Americi

Sledeći članak