Sindikati GSP najavljuju protestnu šetnju Brankovim mostom

Nakon što je planirana blokada saobraćajnog pogona sprečena, predstavnici sindikata GSP-a organizovali su jutros u 6 časova miran protest ispred garaže Pogona Zemun. Sindikati poručuju da neće odustati i najavljuju protestnu šetnju na Brankovom mostu u ponedeljak.

gradski autobus na stanici u beogradu

Predstavnici tri sindikata u Gradskom saobraćajnom preduzeću Beograd (GSP) – „Pravda“, „Sloga“ i „Centar“, organizovali su jutros u 6 časova miran protest ispred garaže Pogona Zemun. Iako je ranije najavljena blokada saobraćajnog pogona, do nje nije došlo zbog ogromnog pritiska na zaposlene i članove sindikata.

„Planirali smo radikalizaciju protesta blokadom jednog od saobraćajnih pogona, ali su kolege u poslednja dva dana konstantno javljale da postoji ogroman pritisak na njih, uključujući pretnje otkazima i premeštanjima u druge pogone. Kao odgovorni predstavnici sindikata preuzeli smo odgovornost i obavestili ih da ne prisustvuju jutrošnjem skupu, odnosno da se samo mi pojavimo ispred pogona“, izjavio je Miša Božić, predsednik sindikata Sloga GSP.

Božić ističe da već u 5 časova jutros u garaži Pogona Zemun nije bilo nikoga, osim celokupnog rukovodstva GSP-a u pogonu i nekoliko parkiranih policijskih vozila, „verovatno kako bi se osiguralo da u zakazano vreme blokade pogona nema nikoga u garaži”.

Predstavnici sindikata neće odustati od dalje namere sindikalne borbe i najavljuju protestnu šetnju Brankovim mostom za ponedeljak u 17 časova, na koju će osim članstva i zaposlenih pozvati sve kojima je stalo do kvalitetnog gradskog prevoza u Beogradu i očuvanja GSP-a u vlasništva grada.

Podsećamo, sindikati zahtevaju hitnu obustavu planova za javno-privatno partnerstvo, koje predviđa oduzimanje brojnih linija GSP-u, koje bi prešle u privatno vlasništvo, specifično linije poteza 100 i 700. Takođe, zahtevaju stručnu analizu opravdanosti oduzimanja ovih linija od strane Saobraćajnog fakulteta, donošenje održivog plana nabavki vozila za GSP Beograd, kao i garanciju da nijedan pogon GSP-a neće biti zatvoren zbog smanjenja obima posla i ustupanja poslova privatnom prevozniku.

A.G.A.

Prethodni članak

Intervju sa Ivanom Smiljanić: „Igram u slavu i u znak divljenja tim ženama, o kojima nikad ne čujemo u vestima, a zaslužuju svu podršku i ljubav sveta“

Svake godine Evropa se suočava sa 250.000 prijava nestale dece

Sledeći članak