Štetni projekti javno-privatnog partnerstva prete da potpuno uruše GSP: Sindikati pozivaju na protest

Sindikati GSP-a održaće protest 21. maja, sa početkom u 14:30 časova, ispred zgrade Gradske uprave zbog projekta javno-privatnog partnerstva kojim bi se 133 autobusa isključilo iz flote GSP-a, ostavljajući ovo preduzeće bez milijardi dinara prihoda.

javni prevoz u beogradu gsp

Sindikati „Pravda“, „Sloga“ i „Centar“ Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) „Beograd“ održaće sutra protest ispred zgrade Gradske uprave na adresi 27. marta 43-45 sa početkom u 14:30 časova.

Kako se u saopštenju sindikata navodi, ovaj potez je usledio nakon što je Grad Beograd pokrenuo projekat javno-privatnog partnerstva, kojim bi se sve linije poteza „100“ i „700“ ustupile privatnom prevozniku. To bi za posledicu imalo smanjenje flote GSP-a Beograd za 133 autobusa, a linije koje bi bile pogođene ovom odlukom su one koje opslužuju naselja Padinska Skela, Borča III, Vrbovski, Crvenka, Ovča, Jabučki rit, Kovilovo, Dunavac, Čenta, Zemun, Batajnica, Busije, Ugrinovci, Zemun 13. maj i Zemun polje.

Realizacija ovog plana značila bi da vozači GSP-a više neće raditi na navedenim linijama, a najbliža dostupna linija bi se našla na desetinama kilometara udaljenosti. Sindikati ističu da, osim što bi GSP izgubio najmanje jedan pogon, preduzeće bi ostalo i bez milijardi dinara prihoda, što bi moglo dovesti do njegovog potpunog urušavanja

„Zahtevamo hitnu obustavu ovih štetnih projekata javno-privatnog partnerstva kojima se gradskom prevozniku oduzimaju linije i koje favorizuju privatne firme. Takođe, tražimo izradu stručne studije od strane Saobraćajnog fakulteta u Beogradu kao relevantne institucije za dodelu linija prevoznicima. Potrebno je doneti održiv plan javnih nabavki vozila za GSP Beograd, koji bi uključivao zglobne autobuse najviših ekoloških standarda, solo i zglobne trolejbuse sa autonomijom. Grad Beograd mora garantovati da nijedan saobraćajni pogon neće biti zatvoren, već da se u dogovoru sa rukovodstvom GSP-a i uz učešće svih sindikata napravi jasan i održiv plan i strategija za rekonstrukciju i modernizaciju“, apeluju sindikati GSP-a.

A.G.A.

Prethodni članak

EU aktivno pregovara sa Srbijom o izvozu litijuma iz Jadra

Kako sistem tretira socijalno ugrožene: Dani socijalnih prava u Beogradu

Sledeći članak