Sistemski napadi na LGBT+ zajednicu u Banjaluci

Već pet dana se u Banjaluci dešavaju napadi na LGBT+ aktivistkinje i aktiviste, novinarke, članove i članice organizacionog odbora.

Početkom nedelje desio se prvi napad, nakon što je policija zabranila najavljeno okupljanje aktivistkinja i članova organizacionog odbora „Bh. povorke ponosa” u Banja Luci.

Petnaest aktivista/kinja napalo je tridesetak huligana, nakon što im je policija rekla da moraju da napuste prostorije Transperensi Internešnela (IT) koje su im ustupljene. Prema navodima medija, aktivisti su planirali da nekoliko događaja u zatvorenom prostoru i nije bilo namere da se izlazi na ulice. Kako navodi BBC, Policijska uprava Banja Luke je ranije tog dana zabranila sve planirane događaje koje su organizatori povorke planirali, uz obrazloženje da su „aktivisti, posle niza pretnji, ugroženi i da ne može da im se garantuje bezbednost”.

U svom saopštenju, organizacioni odbor Bh povorke ponosa kažu da se u rešenju kao razlozi zabrane navode „negativne reakcije stanovništva i udruženja građana koji su otvoreno negodovali planiranom druženju aktivista LGBTIQ zajednice u Banjoj Luci, pritom jasno stavljajući do znanja da će pokušati nasilno prekinuti okupljanje ukoliko do istog dođe” kao i utakmica Premijer lige Bosne i Hercegovine između FK „Borac“ i FK „Leotar“, odnosno „o mogućem organiziranju navijačkih grupa”.

Iz organizacije Povorke ponosa se kaže: „Naša odluka je bila jasna – mi nismo željeli otkazati događaj, već smo tražili od policije da u potpunosti obezbijedi skup. U međuvremenu na ulicama Banja Luke, skupina građana – navijača i huligana, istu noć, pravi bakljadu, šeta javnim površinama govoreći Ubij pedera!, na što policija ne čini apsolutno ništa, šaljući jasnu poruku da javne površine nisu za ljudska prava i slobode, već za govor mržnje, homofobiju i fašizam.“

Juče je napadnut još jedan prostor – prostorije Banjalučkog socijalnog centra (BASOC) napadnute su u noći između srede i četvrtka. Članovi BASOCa za medije navode da se osećaju ugroženo, te da se pribojavaju da bi situacija mogla da eskalira.

Napad na ovaj prostor peti je u nizu napada na aktiviste/kinje povorke ponosa. Do sada su se desili napadi ispred Transparensi Internešnala, demoliran je Društveno-kulturni centar (DKC) Incel u kome je planirano održavanje projekcije filma, panel i proslava.

Reakcije institucija izostale, sramotne izjave zvaničnika

Kako javlja RSE, iz Okružnog javnog tužilaštva su naveli kako je policiji naloženo da sprovedu istragu, utvrde okolnosti i otkriju počinioce, dok iz Policijske uprave kratko kažu za RSE da preduzimaju sve mere i radnje u cilju rasvetljavanja krivičnog dela.

Prema navođenju RSE, Milorad Dodik predsednik Republike Srpske je na konferenciji za novinare 16. marta izjavio da očekuje da će nadležni organi RS onemogućiti bilo kakvo održavanje manifestacije posvećene LGBT pravima u otvorenim ili zatvorenim prostorima. Tada je rekao da „oni uznemiravaju druge”, te da je on protiv toga.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke je rekao: „Naše politike možda jesu tradicionalne, ali su i patrijarhalne, kao i društveno odgovorne i ne vidim zašto mi kao Republika Srpska nemamo pravo da zauzmemo svoj zvaničan stav, pogotovo o ovakvim pitanjima“, dodajući da „Sarajevo ima drugačije vrste vrijednosti“.

„Važno je naglasiti da je policija došla prije napada u prostorije gdje smo mi kao članovi/ice Bh. povorke ponosa trebali da se na tajnoj lokaciji sklonimo kako bismo bili sigurni. Policija nas je istjerala iz objekta u privatnom vlasništvu i rekla da ne možemo biti ni tu, te da nismo nigdje sigurni, da se raziđemo jer imaju dojave da huligani znaju gdje smo. Naglasio je da nismo nigdje sigurni i da odmah idemo iz Banja Luke. Policija nas je planski izvela ispred, ostavila nas nezaštićene na sred ulice, te su otišli sa policijskim automobilom. Pet minuta kasnije su se vratili i stali ispod kuće, te je par trenutaka kasnije iza njih došla grupa između 30 i 40 nasilnika/huligana. Policija je bila tu i nije ništa učinila, već je dopustila nasilje,“ navode iz Bh povorke ponosa i dodaju:

„Ovo je bio organizovani napad za koji je odgovorna policija Banja Luke, te politički zvaničnici, naročito predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, te gradonačelnik grada Banja Luke, Draško Stanivuković, koji su huškali i pozivali na zabranu našeg postojanja. Mi smo od strane policije isporučeni huliganima.“

I.P.

Prethodni članak

Facebook i Google otkrivaju podatke žena koje planiraju abortus kako bi bile krivično gonjene?

Građani i dalje pokušavaju da spreče da novobeogradski blokovi dožive sudbinu Obrenovca

Sledeći članak