Skup podrške Afrinu ispred turske ambasade u Beogradu

Skup podrške Afrinu u Beogradu; Foto: Ana Vuković / Mašina
Skup podrške Afrinu u Beogradu; Foto: Ana Vuković / Mašina

Povodom međunarodnog dana podrške otporu u Afrinu organizovan je protestni skup ispred Ambasade republike Turske u Beogradu, na kojem je učestvovalo nekoliko desetina ljudi.

„Erdogan ubica“ i „Slobodni Kurdistan“ samo su neke od parola koje su protestanti uzvikivali, dok su preko transparenata upućene reči podrške za Afrin, kao i poruke protiv fašizma i militarizma.

Mnogi naši prijatelji su poginuli, u samo prva četiri dana bačeno je oko 500 bombi na Afrin. Kada su opkolili centar Afrina sa svih strana, imao je milion stanovnika unutra. Izvodili su civile, čistili sve pred sobom, krali. Za sve postoje dokazi. Nikakva pomoć nije stigla u grad. – izjavila je jedna od učesnica protesta za Mašinu.

Turska vojska sa svojim džihadističkim saveznicima vršila je napade na Afrin od januara ove godine, a izvršavanju ovog zločina nisu se suprotstavili ni NATO, čiji Turska članica, ni Rusija, koja jedna od ključnih vojnih aktera u regionu.

Skup podrške Afrinu u Beogradu; Foto: Ana Vuković / Mašina
Skup podrške Afrinu u Beogradu; Foto: Ana Vuković / Mašina

S obzirom da mi imamo prijatelje koji se nalaze u Siriji, njima je najvažnije, ne samo da javnost zna šta se dešava u Afrinu, nego da vide da imaju podršku i da nisu sami. – rekla je naša saogovornica.

Sa skupa je upućen i zahtev srpskoj vladi da ne sarađuje sa Turskom koja vrši ratni zločin. Ovo je potvrdila i naša sagovornica:

Mi zahtevamo da srpska vlast prestane da sarađuje s kriminalcima, da prestane da sarađuje s ljudima koji vrše genocid, da prestane da sarađuje sa džihadistima.

Protest u Beogradu je organizovao pokret 7 zahteva kojem su se pridružile i druge organizacije i pojedinci i pojedinke.

Prethodni članak

Pronatalitetne politike – direktan napad na sve žene

Poštarski sindikati ujedinjeni u borbi za svoje zahteve

Sledeći članak