Skupština Slovenije odobrila priznanje Palestine kao suverene države

Slovenačka skupština je pretežno glasala u korist odluke vlade da prizna Palestinu kao nezavisnu i suverenu državu.

Ovom odlukom, Slovenija je postala šesta zemlja na Balkanu i deveta zemlja unutar Evropske unije koja je priznala Palestinu kao suverenu državu. Ovaj potez se podudara s prošlonedeljnim najavama Španije, Norveške i Irske da takođe priznaju Palestinu.

Mašina je prethodno razgovarala sa Astom Vrečko, ministarkom kulture Slovenije i koordinatorkom političke stranke Levica o ovoj odluci.

„S obzirom na genocid koji se događa u Gazi i sve druge povrede međunarodnog prava koje je Izrael počinio širom okupiranih palestinskih teritorija, međunarodna zajednica ne može i ne sme samo nemo posmatrati“, istakla je Vrečko.

Stranka Levica u Sloveniji već dugo uzima priznanje Palestine kao jedan od svojih ključnih političkih principa. Od njihovog ulaska u skupštinu, oni su agitovali da Slovenija usvoji ovu politiku i preokrene status quo. Imajući u vidu sada veoma očite pokušaje Izraela da izbriše Palestinu sa mape, Levica je mogla pokazati drugima u slovenačkoj vladi koliko je važno da priznaju palestinsku državu.

Ova nedavna priznanja Palestine doprinose sve većoj međunarodnoj izolaciji Izraela, što je takođe potvrđeno zahtevom Međunarodnog krivičnog suda (ICC) za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta. Priznanje će proširiti diplomatske sposobnosti palestinske države, što u ovom slučaju obuhvata Zapadnu obalu, Gazu i Istočni Jerusalim.

A.M., A.G.A.

Prethodni članak

Nikola Krstić: Srbija je odavno postala lovište u kojem se jure novinari, novinarke i ostali nepodobni građani

Alarmantan broj aktivista plaća odštetu zbog korišćenja interneta za prenošenje poruke od javnog interesa, otkriva YUCOM

Sledeći članak