„Sloboda govora umire u celoj Evropi i na svima nama je da je odbranimo“, poručuje srpski aktivista uhapšen u Briselu

Stotine klimatskih aktivista uhapšeno je na mirnom protestu u Briselu u subotu, 4. maja, a među njima se našlo i dvoje srpskih građana. O tome šta se zbilo sa demokratijom u de facto prestonici Evropske unije i čije interese štiti policija govore sagovornici Mašine.

Stotine klimatskih aktivista predvođeni organizacijom Extinction Rebellion blokirali su Rue Belliard u Evropskoj četvrti, u subotu 4. maja. Nakon upotrebe vodenih topova, briselska policija uhapsila je preko stotinu aktivista. Njihovi zahtevi podrazumevali su da evropske vlade da prestanu da subvencionišu fosilna goriva i proglase vanrednu klimatsku situaciju. Pored protesta Extinction Rebelliona, članovi Mladih evropskih zelenih razmotali su baner u Evropskom parlamentu tokom dana otvorenih institucija.

Politikološkinja Bojana Vuletić smatra da ovaj slučaj savršeno pokazuje koliko je demokratija ograničena kapitalizmom i profitom.

„Protest je bio usmeren protiv subvencija EU za korporacije koje porizvode fosilna goriva i EU je reagovala oštrije nego što je uobičajeno, oštrije nego što njeni propisi nalažu. Mirni protesti i pravo na slobodno okupljanje su srž demokratskog uređenja, ali ako je to uređenje rukovođeno kapitalom i investicijama bogate i uticajne elite, da li zapravo možemo govoriti o demokratiji za sve i svakoga? Moramo biti svesni da su kapitalizam i njegove poluge moći velika pretnja slobodi, demokratiji i solidarnosti“, naglašava Vuletić.

Jedan od dvoje srpskih aktivista koji su uhapšeni u Briselu sada se nalazi u Srbiji, a za Mašinu kaže da je jedna bitna činjenica u vezi ovog dešavanja propuštena.

„Nismo prekršili ni jedan zakon Belgije. Prekršili smo pravilnik Evropskog parlamenta i to smo i znali unapred kad smo se konsultovali sa advokatom pre akcije, ideja da ćemo biti privođeni je bila kratko spomenuta, ali smo ubrzo došli do zaključka da bi sama policija morala sama da prekrši zakon da nas krivično goni i drži u utočištvu. Naše pravo na mirni protest je narušeno u glavnom gradu Evrope i mislim da je svima jasno koja je poruka poslata, sloboda govora umire u celoj Evropi i na svima nama je da je odbranimo“, tvrdi Andrej Zlatović, aktivista Zelene omladine Srbije i Zeleno-levog fronta.

On dodaje da im do sada nije potvrđeno zašto su uhapšeni, niti koji su zakon prekršili. Jedini dokument koji je Zlatoviću dat na uvid bio je na francuskom, dok mu primerak na jeziku koji bi mogao da razume nikada nije ni ponuđen.

Andrej Zlatović
Andrej Zlatović; Foto: privatna arhiva

„U slučaju da federalna policija Belgije, ili policija Brisela bude pokušala ikakvu dalju krivičnu proceduru, već imamo skupljene dokaze koji ukazuju na brojne zakone koje je policija prekršila u njihovom ophođenju prema nama, kao i da nismo obavešteni o razlozima za privođenje. Iz ovog razloga verujem da nije u interesu policije da dalje eskalira situaciju, ali to ne znači da mi nećemo, već smo u procesu ulaganja žalbe policiji i Evropskom parlementu zbog njihovog ophođenja prema nama, i ovu žalbu ćemo uskoro objaviti“, navodi Zlatović.

Kako je ovo jedan od mnogobrojnih mirnih protesta ove godine koji su se suočili sa nasiljem od strane policije, Zlatović smatra da nam to šalje jasan znak – policija ne štiti građanstvo kao što tvrdi, već interese države, kapitala i institucija, a to nisu naši interesi. Prema njegovim rečima, kada policija ovako pristupa mirnim protestima, ona služi kao alatka feudalizma i autokratije, a ne funkcionalne demokratije i treba da se borimo za bolje – bilo protestom, bilo glasanjem.

Zlatović navodi da je odrastao sa idejom da je na Balkanu najgora policija u Evropi, ali da tretman kakav su u Briselu dobili ne treba da se smatra dobrim samo zato što nisu bili izloženi fizičkom nasilju. Držati ljude satima u uslovima bez grejanja, hrane i toaleta, prema rečima ovog aktiviste ne sme da se dešava u bilo kojoj demokratiji. Kako Zlatović smatra, to nije pritvor, već mučenje.

„Protiv ovoga ćemo se i dalje boriti čak i ovde, jer čak i na ličnom nivou, dosta mi je bilo da se plašim da me policija pretresa i zlostavlja kada samo šetam ulicom, muka mi je da krijem svoje lice na protestima, oni su tu da mene brane, a ne da, kao što se desilo u februaru ove godine da oni napadaju osobe u svom stanu, dehumanizuju ih i ostavljaju ih istraumiranim“, poručuje Zlatović.

A.G.A.

Prethodni članak

Preminuo književnik Ivan Ivanji

Zbog novih mera štednje u EU samo tri države članice će moći da ulože dovoljno u klimatsku i socijalnu politiku

Sledeći članak