Sloga: Nastavak zabrane zapošljavanja je nastavak agonije i ucene radnika

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ oštro osuđuju odluku Vlade Srbije o produženju ograničenja zapošljavanja u javnom sektoru do kraja 2026. godine.

„Ovo je nastavak agonije i ucene za sve radnike koji godinama rade na osnovu privremenih i povremenih ugovora. Mislimo na hiljade zaposlenih u javnim preduzećima i državnim ustanovama koji se ucenjuje životnom egzistencijom i neizvesnošću“, istakao je Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

Veselinović je ocenio da aktuelna vlast koristi ovu politiku kako bi nastavila veštačku podršku svojoj vlasti, prisiljavajući radnike na mitinge i prikupljanje glasova. Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ je naglasio da nije iznenađen time da ograničenje zapošljavanja ne važi za izabrana i postavljena lica u državnim organima i direktore javnih preduzeća i javnih agencija.

„Neshvatljivo je da radnici u zdravstvu i školstvu, kao i u javno-komunalnim preduzećima na teškim poslovima za kojima postoji stalna potreba, ne dobijaju stalni radni odnos. Istovremeno, na platnim spiskovima imamo ljude koji uopšte ne dolaze na posao, a sindikat dobija prijave o takvim slučajevima. Ovo je i pljačka građana kroz budžet Srbije, posebno kroz takozvano ‘Helikopter davanje’ uoči predstojećih izbora i čiji ceh upravo plaćaju ti radnici“, dodao je Veselinović u saopštenju.

Sindikat „Sloga“ je objavio da će nakon promene vlasti insistirati na stalnom zapošljavanju neophodnih radnika koji sada rade po ugovorima.

„Stranački paraziti moraju biti izbačeni iz javnih preduzeća i ustanova i moraju odgovarati za svoje postupke, a radnici više ne smeju biti sredstvo političke manipulacije niti žrtve ucena koje ugrožavaju njihovu egzistenciju“, zaključio je predsednik Sloge i narodni poslanik Veselinović.

Iz „Sloge“ napominju da se kao razlog produženja ograničenja zapošljavanja navodi Zakon o budžetskom sistemu koji stavlja limit rashoda za državne zaposlene na 10 posto BDP-a. Da bi se održali fiskalni limiti, Vlada smatra da je produženje kontrolisanog zapošljavanja opravdano; međutim, kako naglašavaju iz „Sloge“, ono godinama nije transparentno i podložno je zloupotrebi.

I.K.

Prethodni članak

Sindikat Ujedinjenih radnika auto-industrije (UAW) primorao General Motors na značajan ustupak u korist zaposlenih

Mineco ltd: Tužili smo KRIK jer ne poštuje odluku Saveta za štampu i nismo deo SLAPP tužbi

Sledeći članak