Slovenija: opozicija se udružuje uoči izbora sa željom da uspostavi razvojno orijentisanu vladu

Levica, Lista Marjana Šareca, Socijaldemokrate i Stranka Alenke Bratušek potpisale su sporazum o postizbornoj saradnji

Lideri stranaka LMŠ, SD, Levica i SAB potpisali su sporazum o postizbornoj saradnji. Prema sporazumu, ove stranke će aktivno sarađivati, pripremati zajednički programski sadržaj, način rada i procedure koje će omogućiti uspostavljanje snažne, uspešne, efikasne i razvojno orijentisane vlade nakon izbora.

Prema sporazumu lider stranke koja dobije najveći broj glasova biće imenovan za mandatara.

Drugi partije mogu pristupiti koaliciji uz saglasnost svih potpisnica sporazuma i ukoliko su u svom dosadašnjem radu pokazale poštovanje principa na kojima je sporazum zasnovan.

Principi sadržani u sporazumu obuhvataju između ostalog borbu protiv siromaštva, ulaganje u kvalitet i dostupnost javnih zdravstvenih sistema, obrazovanja i nege, nepovredivost načela podele vlasti, nezavisnost institucija i efikasan i sturčan odgovor na pandemiju COVID-19.

Sledeći parlamentarni izbori u Sloveniji održavaju se 5. juna 2022. godine.

Prema podacima Politico Socijaldemokrate imaju 18% podrške biračkog tela, Levica 13%, Lista Marjana Šareca 12%, Stranka Alenke Bratušek 6%, dok je vladajuća Slovenačka demokratka Stranka na prvom mestu sa 27% podrške.

Od povratka na vlast SDS-a i Janeza Janše na mesto premijera početkom 2020. godine, kritičari optužuju Janšu za degradiranje slovenačke demokratije, nepoštovanje vladavine prava i kontrolu medija.

Janša je izabran za premijera početkom 2020. godine, nakon što je Marjan Šarec, na čelu manjinske vlade, podneo ostavku 27. januara. Šarec je nameravao da raspiše vanredne izbore, ali umesto toga SDS je uspeo da formira koalicionu vladu sa još dve partije.

A.J.

Prethodni članak

Udruženja penzionera će od države i dalje tražiti naknade za penzionere kojima su neustavno umanjivane penzije

Ne davimo Beograd i Solidarnost predstavili sporazum o zajedničkom radu

Sledeći članak